Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 6 Ιουλίου 2020

Οι Τ/κ, η αρπαγή της κυπριακής ΑΟΖ από Τουρκία και το διπλοπόρτι

Οι Τ/κ, η αρπαγή της κυπριακής ΑΟΖ από Τουρκία και το διπλοπόρτι
ΟΙ εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ραγδαίες, κρίσιμες αλλά και επικίνδυνες.  Η κατοχική Τουρκία,  επιθετική και επεκτατική, προχωρά σχεδόν ανενόχλητη στην εφαρμογή των σχεδίων της. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές για το τι θα πρέπει να γίνει από πλευράς Ελλάδος και Κύπρου. Για το τι θα πρέπει να πράξουν οι τρίτες χώρες, που έχουν συμφέροντα στην περιοχή μας ή θέλουν να διαδραματίζουν ρόλο, επίσης έχουμε αναφερθεί. 
ΜΙΑ άλλη διάσταση, που δεν μπορεί να υποβαθμίζεται είναι το κεφάλαιο Τουρκοκύπριοι. Πώς αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις; Υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τουρκοκυπριακής πλευράς στο γεγονός ότι η Άγκυρα διά της ισχύος επιχειρεί να αρπάξει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ και διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις; Καμία. Είναι ή δεν είναι σε βάρος της Κύπρου αυτό που επιχειρεί να επιβάλλει η κατοχική Τουρκία; Είναι. Εξυπηρετεί τους Τουρκοκύπριους; Όχι, εκτός κι εάν κάποιοι εκ των συμπατριωτών μας θεωρούν πως ό,τι συμφέρει στην Τουρκία, εξυπηρετεί την Κύπρο. Στην προκειμένη περίπτωση, όλες οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σε βάρος της χώρας μας, σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων και Μαρωνιτών. 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αντιληφθούμε το σκηνικό πλήρους ελέγχου και πλήρης εξάρτησης, που δημιουργεί η Τουρκία στα κατεχόμενα. Αυτός ο σχεδιασμός διαμορφώθηκε εξαρχής και εντάσσεται στη βασική επιδίωξη που είναι η τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος του νησιού. Εξ ου και η συστηματική μεταφορά εποίκων στο νησί για την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας. Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να καταστήσουν τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στα κατεχόμενα. 
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η Τουρκία δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους δεσμούς εξάρτησης με τα κατεχόμενα. Για τους Τουρκοκύπριους, κατά την άποψη μας, το ζητούμενο είναι να απεξαρτηθούν από την Τουρκία. Το εγχείρημα τούτο δεν είναι εύκολο. Αντίθετα είναι πολύ δύσκολο εξαιτίας κι αυτής της εξάρτησης, που είναι ασφυκτική και πλήρης. Δεν είναι, όμως, μονόδρομος η συνέχιση της εξάρτησης από την Τουρκία. Η μόνη εναλλακτική πορεία είναι αυτή που οδηγεί στην επίτευξη συμφωνίας, που δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα την Τουρκία. Η εναλλακτική πορεία βρίσκεται μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι μονόδρομος για όλους τους Κυπρίους. Τα οφέλη για όλους περνούν μέσα από το κράτος μας, το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει διανοίξει προοπτικές με τις συνεργασίες που έχει συνάψει στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η εγγύηση για όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται προστάτες. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτή είναι η μεγαλύτερη της εγγύηση και ασφάλεια. Μια είναι η επιλογή: Η πλήρης απεξάρτηση από την Τουρκία και μέσα από την κοινή πορεία όλων των Κυπρίων, διά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλη οδός δεν υπάρχει κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. 

 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι όποιες εξελίξεις λειτουργούν σε βάρος της Κύπρου θα πρέπει να ενοχλούν και τους Τουρκοκύπριους. Θα πρέπει να αντιδρούν κι αυτοί.  Είναι καιρός να εγκαταλείψουν το διπλοπόρτι και να επιλέξουν μεταξύ της κατοχικής Τουρκίας, της απομόνωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι και δικό τους κράτος.  Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να ανέχονται την τουρκική επιθετικότητα καθώς είναι σε βάρος της πατρίδας τους. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube