Weather Icon

Η «επιτυχία» της… αποκλιμάκωσης και η αποστολή του Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η «επιτυχία» της… αποκλιμάκωσης και η αποστολή του Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου

ΠΡΙΝ καλά-καλά ανακοινωθεί το μορατόριουμ, που ως φαίνεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας -με τις γερμανικές ευλογίες- με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, ο Ερντογάν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Την ώρα που ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας έδινε εντολές για αναστολή των τουρκικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την  περασμένη Τρίτη νέα παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa» σεθαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράτυπηNavtex έχει ισχύ μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου και δεσμεύει μεγάλες περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13».

Σημειώνεται συναφώς ότι στην ίδια περιοχή που δέσμευσε με την παράτυπη Navtex η Τουρκία, είχε διεξάγει παράνομες έρευνες το «Barbaros Hayrettin Pasa» και πριν από περίπου έναν χρόνο. Επανέρχεται, δηλαδή, στην ίδια περιοχή για να συνεχίσει τις εργασίες του. 

ΕΙΝΑΙ προφανέστατη η πρόθεση της κατοχικής Τουρκίας. Δείχνει «καλή διάθεση» έναντι της Γερμανίας, της Ελλάδος, της Ε.Ε. εν γένει, δίνοντας βασικά ένα χρονικό περιθώριο ενός μηνός, για να βρεθεί  η αλά Τούρκα «χρυσή τομή». Την ίδια ώρα, όμως, αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνεχίζει, ανενόχλητα, να αλωνίζει στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και να προκαλεί. Συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες της η Άγκυρα επιχειρώντας, σε επίπεδο τακτικής, να κινείται σε δυο επίπεδα, με δυο προσωπεία: Του «καλού», με την… αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και του «κακού», που παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται συναφώς, ότι η προεδρεύουσα Γερμανία όταν παρενέβη προς την κατοχική δύναμη προφανώς και ζήτησε να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες της Άγκυρας και στην ελληνική και στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή. Η Τουρκία φαίνεται να αποδέχθηκε μερικώς την πρόταση αυτή. Μένει, βέβαια, να δούμε και πώς θα κινηθεί και στο Αιγαίο. 

ΕΠΕΙΔΗ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αποτρεπτική ισχύ, δεν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου, μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, οι παρεμβάσεις από τρίτους δεν είναι ισχυρές. Και δεν είναι ισχυρές γιατί δεν θεωρούν αναγκαίο να παρέμβουν αποφασιστικά. Η νέα τουρκική ενέργεια προφανώς και ήταν αναμενόμενη. Δεν ήταν αναμενόμενη μόνο από εκείνους που δεν γνωρίζουν την κατοχική Τουρκία. Ο «Φιλελεύθερος» έχει προειδοποιήσει πως ακόμη και να βρισκόταν τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η Άγκυρα θα έστελνε ερευνητικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να δείξει αποφασιστικότητα αλλά και να συνεχίσει, όπως πάντα, ανενόχλητα στις παράνομες δράσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. 

ΠΩΣ θα πρέπει να αντιδράσουμε; Προφανώς και δεν είναι εύκολο μετά την πανηγυρική ανακοίνωση του μορατόριουμ να γίνουν κινήσεις από τη Λευκωσία. Αλλά ανεξαρτήτως τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε στις νέες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας. Πρέπει να αντιδράσουμε στην Ε.Ε. και να επιμένουμε, μεταξύ άλλων, στην πολιτική των κυρώσεων, έστω κι εάν σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολο αυτό το εγχείρημα. Την ίδια ώρα, θα πρέπει σε διμερές επίπεδο να αναπτυχθούν συνεργασίες, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια μας για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube