Weather Icon
Ενεργειακά , Τουρκία 5 Ιουλίου 2020

Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο» – Επίθεση σε ΕΕ για τον ταξιδιωτικό αποκλεισμό

Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο» – Επίθεση σε ΕΕ για τον ταξιδιωτικό αποκλεισμό

Στο ζήτημα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επανέρχεται με προκλητικές δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε στα εγκαίνια υδροηλεκτρικού σταθμού και αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας: «Στις θάλασσες μας ξεκινήσαμε γεωτρήσεις με τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ. Έτσι κατεδαφίσαμε όλα τα σχέδια και όλες τις παγίδες που είχαν στηθεί στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Τουρκίας, εναντίον της χώρας μας. Μαζί με την ανατολική Μεσόγειο ξεκινήσαμε και για γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις εργασίες μας χωρίς να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Με την βοήθεια του Θεού θα λειτουργήσουμε και τον πρώτο αντιδραστήρια του πυρηνικού σταθμού ενέργειας Ακκουγιου», σημείωσε .

«Εάν εμείς χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 10»
Ο Τούρκος Πρόεδρος, μάλιστα, κατηγόρησε την Ε.Ε για τον αποκλεισμό της Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού.

«H E.E. έβαλε μπροστά μας τις χώρες που έχουν πρόβλημα διαφάνειας και είναι ξεκάθαρος ο σκοπός της εφαρμογής διπλών στάνταρτ. Όμως ως Τουρκία δεν κερδίσαμε τίποτα χωρίς να δώσουμε αγώνα. Έτσι όπως φαίνεται και στο θέμα αυτό, τα δικαιώματα μας θα τα πάρουμε με αγώνα και θα τα ξεριζώσουμε».

«H EE ενώ άνοιξε τις πόρτες της σε χώρες που οι υποδομές τους από την οικονομία μέχρι τη δημοκρατία είναι σαθρές, άφησε την Τουρκία απ΄έξω κι αυτό είναι ένα σημάδι ανησυχητικό. Αλλά ας κάνουν ό,τι θέλουν, δεν θα γίνουν εμπόδιο στους δημοκρατικούς και οικονομικούς στόχους της Τουρκίας. Εάν εμείς χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 5, εσείς θα χάσετε 10!», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Sigmalive σηκώνοντας και τις δύο παλάμες των χεριών του για να δώσει έμφαση.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία αποδείχθηκε ασυναγώνιστη διεθνώς στον τομέα της υγείας και του τουρισμού μετά την πανδημία και κάλεσε τη Γερμανία να προβεί σε θετικά βήματα απέναντι στην Τουρκία. «Ειδικά στον τομέα του τουρισμού και της υγείας δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο έθνος να μπορεί να μας συναγωνιστεί σε κάθε τομέα! Και στη Γερμανία αυτή τη στιγμή μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Τουρισμού έχουμε πει ότι αναμένουμε θετικά βήματα στο θέμα αυτό».

Προκλητικός ο Ακάρ
Προκλητικός με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» και τη Συνθήκη της Λωζάνης εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ, επισκέφθηκε την φρεγάτα Gaziantep που πλέει στη Μεσόγειο και αναφέρθηκε και στην δράση της Τουρκίας στις θάλασσες.

«Το Ναυτικό μας στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, ζορίζει τα όρια της τεχνολογίας και τεχνικής. Έτσι αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα. Κι εσείς με μεγάλη αποφασιστικότητα υποστηρίζετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και με την ίδια αποφασιστικότητα θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας όπως και τα δικά μας. Με κανέναν τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας», τόνισε.

«Η στρατιωτικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη. Το να δοθεί καθεστώς στρατιωτικοποιημένων νησιών στα νησιά αυτά δεν είναι αποδεκτό. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο και έξι μίλια χωρικά ύδατα. Ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο Αιγαίο, λέτε ‘όλα είναι δικά μου’», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Κάποιοι Έλληνες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί έχουν αρχίσει να κάνουν εκτιμήσεις προς την κατεύθυνση της δικής μας τοποθέτησης. Αναμένουμε από τους Έλληνες φίλους μας να να λάβουν υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις που γίνονται με την κοινή λογική», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν θα υπάρξει κανένα τετελεσμένο, δεν θα το επιτρέψουμε».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube