REAL TIME |

Weather Icon

Arab News για Ερντογάν: Ιστορικά ανίδεος που προσκάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο στην προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Arab News για Ερντογάν: Ιστορικά ανίδεος που προσκάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο στην προσευχή στην Αγιά Σοφιά

«Ακατανόητη» χαρακτηρίζει ο Χουσείν Αμπντούλ Χουσείν σε άρθρο γνώμης στο αραβόφωνο δίκτυο «Αrab News» την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

«Ο Τούρκος πρόεδρος αγνόησε τις παγκόσμιες εκκλήσεις να μην προχωρήσει στην μετατροπή αυτή, όπως της Unesco και του Πάπα Φραγκίσκου, που δηλώνουν «πολύ λυπημένοι» γι΄αυτή την απόφασή του».

«Ιστορικά, το Βατικανό και ο Ποντίφικας, ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα ήθελαν να δουν τους αντιπάλους τους – την Αγία Σοφία και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο – να κονταροχτυπιούνται. Αλλά αυτό συνέβαινε ότι ο ρόλος του Πάπα ήταν πολιτικά ενεργός. Σήμερα, όμως, ο Πάπας προωθεί την ειρήνη», γράφει ο δημοσιογράφος.

Ο Χουσείν , επικεφαλής του γραφείου της Ουάσινγκτον στο Κουβέιτ της εφημερίδας Al-Rai επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ερντογάν να προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην τελετή μετατροπής της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ιστορικά ανίδεος και αγνοεί τις ευαισθησίες που δημιουργεί ο ρόλος του ως δημαγωγός. Όχι μόνο ο Ερντογάν θέλει ο Πάπας να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση όπου ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως ο Σουλτάνος ο Πορθητής σε μία από τις πιο διάσημες εκκλησίες του κόσμου, θέλει επίσης να παρακολουθήσει πώς η Τουρκία καλύπτει χριστιανικά σύμβολα για να επιτρέψει στους μουσουλμάνους να προσευχηθούν στο κτίριο».

Αλλά, για να μην ανησυχείτε, ο «βοηθός» του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στο CNN: «Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι, κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών, τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται αλλά δεν θα αγγίζονται». Πρόσθεσε: «Το κύριο σημείο εδώ είναι ότι δεν υπάρχει ζημιά σε αυτά τα ψηφιδωτά,…και την αρχιτεκτονική του κτηρίου.»

«Η κάλυψη ιστορικών χριστιανικών συμβόλων στο κτίριο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Τουρκία… δεν θα προσθέσει τίποτα στην πνευματική εμπειρία των Μουσουλμάνων που θα προσεύχονται στην πρώην εκκλησία.

Ο Ερντογάν φαίνεται να αγνοεί ότι – σε αντίθεση με την Μέκκα για το Ισλάμ και σε μικρότερο βαθμό, την Ιερουσαλήμ – η Αγιά Σοφιά δεν έχει καμία σημασία για το Ισλάμ.

Για τους Χριστιανούς, ωστόσο, η Αγιά Σοφιά έχει τεράστια θρησκευτική αξία. Καταρχάς, η Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις πέντε έδρες του Χριστού, μαζί με την Ιερουσαλήμ, την Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια και τη Ρώμη.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, ανεξάρτητα από το πώς μερικοί Τούρκοι φαντάζονται την ιστορία τους, ο πολιτισμός τους είναι σχετικά νέος, όπως της Αμερικής…

Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει εμμονή με την παγκόσμια εικόνα του και το επιχείρημά του ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» – δηλαδή, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν προσπάθησε επανειλημμένως να προσθέσει την Τουρκία στους πέντε για να δείξει στους Τούρκους ότι έχει αναζωογονήσει το παρελθόν της αυτοκρατορίας τους. Έχοντας αποτύχει σε αυτό το μέτωπο, φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τον ΟΗΕ και προσπαθεί αντ ‘αυτού να αναδημιουργήσει μια ισλαμική αυτοκρατορία με αυτόν στην εξουσία. Η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί μέρος του ονείρου του Ερντογάν για αυτοκρατορική κυριαρχία στο όνομα του Ισλάμ».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube