Weather Icon
Ιστορία 5 Ιουλίου 2020

5 Ιουλιου 1821: Σαμιώτες και Κρητικοί τσακίζουν τους Οθωμανούς

5 Ιουλιου 1821: Σαμιώτες και Κρητικοί τσακίζουν τους Οθωμανούς

5 Ιουλίου 1821: Η άγνωστη μάχη του Καβοφονιά – Σαμιώτες και Κρητικοί αποδεκατίζουν τους Οθωμανούς που προσπάθησαν να κάνουν απόβαση στη Σάμο

Δύο ημέρες πριν, ο Οθωμανός στόλαρχος Καρά Αλή προσπάθησε να αποβιβάσει στρατεύματα στη Σάμο προκειμένου να την κυριεύσει. Μετά όμως την πρώτη αυτή αποτυχία προσποιούμενος αποχώρηση, διέταξε δύο ημέρες μετά, στις 5 Ιουλίου απόβαση γεμίζοντας 40 περίπου λέμβους με γενίτσαρους και Αζάπηδες, τις οποίες και κατεύθυνε προς το εν λόγω ακρωτήριο, προκειμένου να προβεί στη συνέχεια σε κυκλοτερή επίθεση.

Παρακολουθώντας όμως οι Σαμιώτες οπλαρχηγοί τις κινήσεις τού Καρά Αλή αντελήφθησαν το σχέδιό του και έσπευσαν στο σημείο εκείνο ο Καπετάν Σταμάτης Γεωργιάδης (χιλίαρχος), με τον Λυκούργο Λογοθέτη μαζί με 50 περίπου Σαμιώτες και 24 Κρητικούς από τα Σφακιά υπό τον Χατζηγιώργη Μουριανό, όπου και επέπεσαν με ορμή και λύσσα στους Οθωμανούς που προσπαθούσαν να βγουν στη ξηρά.

Όλες οι λέμβοι τών Οθωμανών βούλιαξαν στη θάλασσα. Τα κανόνια που διηύθυναν οι Σταμάτης Γεωργιάδης, Εμμανουήλ Μελαχροινός, Εμμανουήλ Μαθιουδάκης, Χριστόδουλος Πασχάλης καί Πανταζής, προξένησαν απίστευτη φθορά καί πολλούς νεκρούς. Ο αρχηγός τής αποβατικής δύναμης Καπλάν αγάς σκοτώθηκε.

Η έκβαση αυτής τής μάχης ήταν επόμενο να επιδράσει ευεργετικά στο ηθικό τών Σαμίων μέχρι να καταπλεύσει ο Ελληνικός στόλος που έδωσε τέρμα στην εκστρατεία εκείνη κατά της Σάμου. Από τότε το ακρωτήριο αυτό ονομάζεται Καβοφονιάς.

ΠΗΓΗ: ellinoistorin.gr

φώτο: isamos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube