Weather Icon

Τουρκικά fake news και η αναμετάδοσή τους σε Ελλάδα και Κύπρο

Τουρκικά fake news και η αναμετάδοσή τους σε Ελλάδα και Κύπρο
ΠΟΣΟ μπορεί να αντέξει στον χρόνο μια ψεύτικη είδηση; Μια είδηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα;
Από την Τουρκία μεταδόθηκε ότι ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Τουρκία, Faed Mustafa, δήλωσε στην εφημερίδα Aydinlık ότι «είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά στο φυσικό αέριο». Η είδηση αναμεταδόθηκε αστραπιαία από τα ελλαδικά και κυπριακά ΜΜΕ με πικρόχολα σχόλια για τους Παλαιστινίους, ως να είχε επιβεβαιωθεί η ιστορία. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα όσα μεταδίδονται από την Τουρκία καθώς υπάρχουν προηγούμενα με τις ψευδολογίες των τουρκικών, ελεγχόμενων από το καθεστώς Ερντογάν, ΜΜΕ.
ΠΡΙΝ λοιπόν καλά-καλά «στεγνώσει το μελάνι που γράφτηκε η είδηση», το παλαιστινιακό κράτος εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας τα όσα μεταδόθηκαν. Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης έσπευσε να αναφέρει πως όσα μεταδόθηκαν δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το κράτος της Παλαιστίνης έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και ότι επιθυμεί να διατηρήσει την ευημερία και την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Επισήμανε, επίσης, ότι όλες αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο. Το υπουργείο επιβεβαιώνει επίσης ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ πως τουρκικά ΜΜΕ είχαν εξαγγείλει και υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας και Ισραήλ για καθορισμό ΑΟΖ. Είδηση που διαψεύσθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της. Είχε, όμως, φθάσει -πριν διαψευστεί- να κάνει τον γύρο στα ελλαδικά και κυπριακά ΜΜΕ, που άρχισαν τα… τύμπανα πολέμου και την ανάδειξη ενός ακόμη… εχθρού του Ελληνισμού! Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα είχε διαψεύσει τα περί υπογραφής συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Τουρκία, όπως υποστηρίζεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο τουίτερ, η ισραηλινή πρεσβεία είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι «απαντώντας σε έναν αριθμό αβάσιμων δημοσιευμάτων σχετικά με την πρόθεση του Ισραήλ να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτές οι αναφορές αποτελούν απλώς ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Κι όλα αυτά παρόλο που είχε αναπτυχθεί και στη συνέχεια μια φημολογία πως το Ισραήλ υποστηρίζει, δήθεν, πως ο μόνος δρόμος για μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι διαφορετική. Και επιβεβαιώνεται και από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, καθώς και τη μετάβαση εκεί του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι επισκέψεις αυτές απέφεραν αποτελέσματα, χωρίς να γίνονται πολλές ανακοινώσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί για τα όσα μεταδίδονται από την Τουρκία. Στη χώρα αυτή, όπου δεν είναι δημοκρατικό το καθεστώς, τα fake news ανθούν. Κι αυτό που πρέπει να αποφεύγεται είναι η χωρίς διερεύνηση αναμετάδοση των ειδήσεων αυτών. Αυτό θέλουν  άλλωστε και οι Τούρκοι. Να αναμεταδίδονται και να προκαλούν ανησυχία. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube