Weather Icon
Κύπρος 3 Ιουνίου 2020

Τι εύκολο να βαφτίζεις όλους τους άλλους ρατσιστές

Τι εύκολο να βαφτίζεις όλους τους άλλους ρατσιστές
Το ένα άκρο είναι να εμφανίζεται αίφνης ένας γυμνασιάρχης και να διώχνει προκλητικά από το σχολείο της μια μαθήτρια επειδή φορούσε μαντήλα χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η μαθήτρια δεν αντιπροσωπεύει το «μεταναστευτικό πρόβλημα». Και ότι, αντίθετα, η ενσωμάτωσή της στην κυπριακή κοινωνία, που πραγματοποιείται ομαλά με την ισότιμη συμμετοχή της στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι η λύση του προβλήματος. Το άλλο άκρο είναι να εμφανίζονται διάφοροι δήθεν προοδευτικοί και να διακηρύσσουν ότι το «μεταναστευτικό πρόβλημα» υπάρχει μόνο στο μυαλό όλων των υπολοίπων οι οποίοι κατά τη γνώμη τους είναι όλοι ρατσιστές. Ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολιτικοί ή απλώς ευαίσθητοι πολίτες του κόσμου, που θεωρούν ότι σήμερα το πρόσωπο του ρατσισμού είναι ο Νίκος Νουρής, διότι έκλεισε τους μετανάστες στο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» Πουρνάρα (έτσι το ονομάζουν το κέντρο φιλοξενίας) και δεν τους επιτρέπει να περιφέρονται ελεύθερα. Το ακατανόητο είναι ότι μιλούν για την περίοδο που όλοι έχουμε περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, αλλά ο περιορισμός των μεταναστών είναι ρατσιστικός…
Ανάμεσα στα δυο άκρα υπάρχει ένα πρόβλημα, τόσο ορατό πλέον που μόνο υποκρισία είναι να κάνεις πως δεν το βλέπεις. Είναι η πιο εύκολη πρακτική. Σου επιτρέπει κιόλας να σχολιάζεις με πάθος και ρομαντισμό όλους τους υπόλοιπους καταπιεστές μεταναστών, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβεις ή να εισηγηθείς λύση του προβλήματος, αφού στο μυαλό σου είναι ανύπαρκτο. Όμως, υπάρχουν γεγονότα και πρέπει να μάθουμε πρώτα από όλα να τα διαχωρίζουμε. Άλλο οι μετανάστες που αποφάσισαν να ζήσουν στην Κύπρο και εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους, δουλεύουν, πάνε σχολεία και εντάσσονται στην κοινωνία της Κύπρου, κι άλλο όσοι παράνομα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως μεταβατικό σταθμό για την Ευρώπη, αλλά τελικά μένουν εδώ και χάνονται κρυμμένοι πίσω από την ανεπάρκεια των Αρχών. Οι πρώτοι πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε στην ένταξή τους με σεβασμό και κατανόηση. Οι δεύτεροι, όμως, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που συνεχώς διογκώνεται και οφείλουμε να το λύσουμε, αλλιώς το κράτος και η κοινωνία θα χάσουν σύντομα τον έλεγχο. Ήδη, τον χάσαμε σε γειτονιές της παλιάς Λευκωσίας όπου ομάδες Καμερουνέζων και ομάδες Νιγηριανών μοίρασαν περιοχές και διαφεντεύουν τα πάντα, όπως κάνουν και οι Κύπριοι νονοί της νύχτας.

 

Ενίοτε και με αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τους. Αυτό είναι υπαρκτό πρόβλημα, δεν είναι ρατσισμός. Μήπως, δεν είναι πρόβλημα όταν σε ένα χωριό των τριών τόσων χιλιάδων κατοίκων, όπως η Χλώρακα, οι μισοί είναι πλέον μετανάστες; Και μάλιστα σχεδόν όλοι Σύροι; Δεν είναι πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν μέσα σε τρία χρόνια γίνονται 3.600 πολιτικοί γάμοι, που ελέγχονται ως εικονικοί, και οι 1.600 γίνονται μόνο σε ένα δημαρχείο; Δεν είναι πρόβλημα όταν ένα σωρό κολλέγια φέρνουν εκατοντάδες δήθεν σπουδαστές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν πατούν το πόδι τους στα κολλέγια και εξαφανίζονται στην παρανομία; Δεν είναι πρόβλημα το ότι δεχθήκαμε, και θα δεχθούμε ξανά, πραγματική επίθεση από την Τουρκία με σκόπιμες αποστολές προσφύγων; Δεν είναι πρόβλημα το ότι το 3,8% του πληθυσμού της χώρας (μεγαλύτερο αναλογικά με όλες τις χώρες της ΕΕ) είναι αιτητές ασύλου;

 

Τι εύκολο, όμως, να λες ότι όλα αυτά δεν είναι προβλήματα κι όσοι τα βλέπουν ως προβλήματα και ψάχνουν λύσεις είναι απλώς ρατσιστές. Η μεταναστευτική κρίση εξελίσσεται πολύ πέρα από τα όποια αγνά αισθήματα των ανθρώπων. Το πρόβλημα δεν είναι η ψώρα στο κέντρο φιλοξενίας της Κοκκινοτριμιθιάς, ούτε αν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι οι μετανάστες, παράνομοι ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ή ακόμα και οι χιλιάδες οικιακές βοηθοί που εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους και δουλεύουν παράνομα, το πρόβλημα είναι να υπάρξει έλεγχος από το κράτος σε αυτή τη νέα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τόπος, προτού δούμε και στην Κύπρο δραματικά φαινόμενα πραγματικού ρατσισμού.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube