Weather Icon
Ισραήλ , Κύπρος 24 Ιουνίου 2020

Ταύτιση απόψεων ΥΠΕΞ Ισραήλ και Κύπρου για Αν. Μεσόγειο

Ταύτιση απόψεων ΥΠΕΞ Ισραήλ και Κύπρου για Αν. Μεσόγειο
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Η πρώτη συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, ωστόσο αμφότερες οι πλευρές βάζουν θετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα των συνομιλιών. Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, στο Τελ Αβίβ, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στο Ισραήλ μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας που πλήττει τη χώρα. 
Η ανάγνωση των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου ήταν ταυτόσημη και από τους δύο. Κάτι που φρόντισε να σημειώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την επιστροφή του στη Λευκωσία. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου όσο και του Ισραήλ εκτιμούν ότι η κατάσταση στην περιοχή εξελίσσεται αρνητικά πρωτίστως λόγω των ενεργειών της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε έκταση την κατάσταση στην περιοχή.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό για την κυπριακή εξωτερική πολιτική αποτελεί το γεγονός ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Λευκωσία προς την κατεύθυνση των αραβικών χωρών. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Ισραήλ ζήτησε και στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τη συνδρομή της Κύπρου για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών του με αραβικές χώρες. 
Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, θα πρέπει να αναμένονται σύντομα πρωτοβουλίες από πλευράς του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών. Η Ιερουσαλήμ, όπως φάνηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του Γκάμπι Ασκενάζι, δείχνει να επενδύει πολύ στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο. Κάτι που φαίνεται ότι θέλει να επισπεύσει ακόμα περισσότερο λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη. 
Σ’ ό,τι αφορά το θέμα της προσάρτησης από τη συνομιλία Ασκενάζι-Χριστοδουλίδη ήταν εμφανές ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει τη θέση της Κύπρου επί του θέματος. Το θέμα της Δυτικής Όχθης θα το συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σε συνάντηση που θα έχει με αξιωματούχους της ΕΕ μετά την 1η Αυγούστου, όταν θα μπορεί να ταξιδέψει. 

 

Το πρώτο ταξίδι του Γκάμπι Ασκενάζι στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Χθες συμφωνήθηκε ότι η επόμενη τριμερής υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Όπως πληροφορούμαστε, η τριμερής υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. 
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως κατά τις διαβουλεύσεις, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, 60 χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, και επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση των δύο χωρών και των Κυβερνήσεών τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και των δεσμών, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στους τομείς του πολιτικού διαλόγου, της ασφάλειας, της ενέργειας, του τουρισμού, της έρευνας και καινοτομίας και των επενδύσεων.
«Υπό το πρίσμα αυτό, συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις της πανδημίας στις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, όπως και η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», προστίθεται.
Αναφέρεται πως «συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στις συνεχιζόμενες έκνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, το Μεσανατολικό, την ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη, τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα περιφερειακά ζητήματα»
Περαιτέρω, Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι ανασκόπησαν με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε συγκεκριμένους τομείς στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, και συμφώνησαν την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην Κύπρο.
Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ, συμφωνώντας ως προς τη σημασία ενίσχυσης και προώθησής τους, αναγνωρίζοντας τον θετικό ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση.       
 
Με ελικόπτερο AW139

Με ελικόπτερο AW139 της κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη από τη Λάρνακα προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συνοδευόμενος από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρέβελ, ο ΥΠΕΞ ένιωσε την εμπειρία του ελικοπτέρου AW139, μεταβαίνοντας στη χώρα με σκοπό τις διευρυμένες συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι. Ο ίδιος, καλωσόρισε θερμά τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube