Weather Icon
Γαλλία , Λιβύη , Τουρκία 30 Ιουνίου 2020

Ο συνεργάτης των τζιχαντιστών, Τσαβούσογλου, για Μακρόν: Ακολουθεί μια καταστροφική προσέγγιση στη Λιβύη

Ο συνεργάτης των τζιχαντιστών, Τσαβούσογλου, για Μακρόν: Ακολουθεί μια καταστροφική προσέγγιση στη Λιβύη

© AFP 2020 / Adem Altan

Για «καταστροφική» προσέγγιση στη Λιβύη κατηγόρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Συνέχεια στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας για τη Λιβύη έδωσε σήμερα, Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ότι υιοθετεί μια «καταστροφική» προσέγγιση στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (σ.σ. στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου, στην Άγκυρα.

Με τον τρόπο αυτό, ο Τούρκος υπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Μακρόν, ο οποίος είχε μιλήσει χτες, Δευτέρα, για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Άγκυρας στη Λιβύη.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, επίσης, ότι η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη.

«Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή. Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας (σ.σ. στη Λιβύη)» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube