Weather Icon
Ελλάδα , Πολιτική 8 Ιουνίου 2020

Ο Ν. Δένδιας για τα οφέλη της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνίας MDCA με τις ΗΠΑ

Ο Ν. Δένδιας για τα οφέλη της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνίας MDCA με τις ΗΠΑ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στην «Πτήση» για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και την ελληνική αποφασιστικότητα να τις αντιμετωπίσει, την προσπάθεια άσκησης επιρροής της Άγκυρας στα Βαλκάνια και την απάντηση της Ελλάδας με συνδρομή στις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών της περιοχής, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπό το πρίσμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας του 1990.

Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με το καθεστώς των βάσεων στη χώρας μας. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμη αρκετές απορίες σχετικά με το θέμα. Θα μας περιγράψετε ποια είναι τα ανταλλάγματα που πήρε, παίρνει ή θα πάρει η ελληνική πλευρά;

Ελλάδα και ΗΠΑ επικαιροποιήσαμε τον Ιανουάριο τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 1990 (MDCA), η οποία με τη νέα της μορφή αποδίδει σημαντικά οφέλη στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Επιγραμματικά αναφέρω ότι πλέον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες από τις ΗΠΑ στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θα συνεκπαιδεύονται με τις ΕΔ των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκτώντας έτσι νέα τεχνογνωσία. Οι αναβαθμισμένες στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), επίσης δίνοντάς μας κρίσιμη σχετική τεχνογνωσία. Επιπλέον, στην Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στον Βόλο θα υπάρξει αναβάθμιση των συνεκπαιδεύσεων Ελλήνων και Αμερικανών, ενώ και η αναβάθμιση του στρατηγικού χαρακτήρα τού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα συμβάλλει και αυτή σε ένα σημαντικότερο αμυντικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με έργα που ήδη εκτελούνται. Εν ολίγοις, λοιπόν, η επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας δυνατότητες και τη συμβολή μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και ενισχύει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σας υπενθυμίσω ότι η διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση της MDCA ξεκίνησε με την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή, έπειτα από μια επίπονη νέα διαπραγμάτευση, βελτιώθηκε μέσα στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης σε αρκετά σημεία, κατά τρόπο απολύτως επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα.

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube