Weather Icon
Κύπρος 25 Ιουνίου 2020

Κυπριακό: «Αμοιβαία λογικές ρυθμίσεις» με παράλογους δεν γίνονται

Κυπριακό: «Αμοιβαία λογικές ρυθμίσεις» με παράλογους δεν γίνονται
Τι όμορφα θα ήταν να είναι ενιαία η Κύπρος. Να αντιμετωπίζαμε τον κορωνοϊό ενιαία. Τα οδοφράγματα ενιαία. Έτσι μας λένε. Και στάζουν μέλια και ρομαντισμό. Αλλά, υποκριτικά. Διότι, το «ενιαία» δεν το χρησιμοποιούν ποτέ. Το έχουν διαγράψει. Τρομάζει τους Τουρκοκύπριους τόσο πολύ, που μαζί τους τρομάζουν και οι Ελληνοκύπριοι διζωνιστές. Μιλούν για επανενωμένη Κύπρο, για κοινούς χειρισμούς, για συνεργασία, συνεννόηση, «με αμοιβαία λογικές ρυθμίσεις και τον απαραίτητο συντονισμό», όπως έλεγε χτες ο Ακιντζί, αλλά ποτέ για ενιαία Κύπρο, μία πατρίδα, ένα λαό.
Η ουσία, όμως ή το πρόβλημα αν θέλετε, είναι ότι απουσιάζει το όραμα της ενιαίας χώρας. Απουσιάζει και από τις δυο πλευρές. Απουσιάζει και από όλες τις αποχρώσεις των διαφόρων μετώπων που έχουν άποψη και θέσεις για τη λύση του Κυπριακού. Η διαχείριση των οδοφραγμάτων και κατά το κλείσιμο και κατά το άνοιγμα το ανέδειξε όσο ποτέ προηγουμένως. Πώς μπορεί να υπάρξουν «αμοιβαία λογικές ρυθμίσεις» όταν από τη μια υπάρχει νόμιμο κράτος και από την άλλη παράνομο κατοχικό καθεστώς, που δεν έχει άλλη επιδίωξη παρά την απονομιμοποίηση του νόμιμου κράτους. Πώς να υπάρξει συντονισμός όταν όλες οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος δεν αποσκοπούν παρά μόνο στη νομιμοποίησή του. «Στην Κύπρο υπάρχουν ‘’δυο κράτη’’, τα οποία μόνο στη βάση αυτής της ‘’πραγματικότητας’’ μπορούν να συνεργασθούν», έλεγε με επιστολή του προς τον Γκουτέρες, 17 Ιουνίου, ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος, Ιsmet Korukoglu.
Μπορεί κάποιος, ακόμα και ο Ακιντζί, ο Άντρος Κυπριανού, ο Νίκος Τορναρίτης, η Ανδρούλα Βασιλείου, ο Τάκης Χατζηδημητρίου, να δώσει μια λογική εξήγηση γιατί δεν άνοιξε τον Λιμνίτη το κατοχικό καθεστώς; Είναι ένα οδόφραγμα που χρησιμοποιούν οι απομονωμένοι κάτοικοι της Τηλλυρίας για να μετακινούνται προς τη Λευκωσία, για τις δουλειές τους ή για τα σχολεία τους ή για τους γιατρούς τους. Διασχίζουν τα κατεχόμενα, δεν μένουν εκεί για να απειλούν τη δημόσια υγεία. Εκτός κι αν θα μετέδιδαν τον κορωνοϊό από τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός, είναι η αντίληψη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας πως οτιδήποτε εξυπηρετεί μόνο τους Ελληνοκύπριους δεν τους αφορά.
Παρομοίως και οι αντιδράσεις για τη συμφωνία με τις Βάσεις. Αντιδρούν διότι 19 ελληνοκυπριακά χωριά και δήμοι και 40.000 πολίτες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, που δεν μπορούσαν να το κάνουν εδώ και εξήντα χρόνια. Θα ζημιώσουν οι Τουρκοκύπριοι από αυτό; Όχι. Αλλά, αντιδρούν και διαμαρτύρονται και απαιτούν να έχουν λόγο κι ας μην έχουν περιουσίες που επηρεάζονται. Όπως και με τη δίοδο στα Κόκκινα. Είναι ένα κομμάτι γης αποκομμένο από τα υπόλοιπα κατεχόμενα μέρη. Το κατέχουν διότι έχει, λένε, ιστορική σημασία για τους Τουρκοκύπριους. Εντάξει. Τι θα πάθουν, όμως, αν επιτρέψουν να περνούν από εκεί οι κάτοικοι του Πύργου Τηλλυρίας για να μην αναγκάζονται να ανεβαίνουν ολόκληρο βουνό για να πάνε στην άλλη πλευρά των ελεύθερων περιοχών, όπως κάνουν εδώ και 57 χρόνια; Τι θα πάθουν αν επιτρέψουν μια δίοδο γύρω στο ενάμισι χιλιόμετρο με δίκτυα ή συρματοπλέγματα δεξιά κι αριστερά, για να μπαίνουν τα αυτοκίνητα από τη μια πλευρά και να βγαίνουν από την άλλη; Τίποτα. Αλλά, δεν το επιτρέπουν διότι εξυπηρετεί μόνο τους Ελληνοκύπριους. Οι οποίοι ούτως ή άλλως, επιτρέπουν τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων κάθε Αύγουστο που πάνε εκεί για εορτασμούς και επίσης, τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό τα Κόκκινα για να μην ταλαιπωρούνται με γεννήτριες οι στρατιώτες κατακτητές μας που μένουν εκεί. Τα δώσαμε χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς υστεροβουλία, έστω. Τη σύνδεση του θύλακα με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΑΗΚ (το πληρώνουν άραγε; Αποκλείεται) και τη μεταφορά προμηθειών μέσω Πύργου, τα συμφώνησε ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2009 ταυτόχρονα με τη συμφωνία για άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη. Θα μπορούσε να διεκδικήσει το άνοιγμα της διόδου σε αντάλλαγμα για το ρεύμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το εκεί στρατόπεδο. Αλλά, πότε θα μάθουν οι ηγέτες μας να διεκδικούν είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό είναι τουλάχιστον ασυδοσία να μας μιλούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πολιτικοί ή άλλοι, για συντονισμό και «αμοιβαία λογικές ρυθμίσεις». Λογικές ρυθμίσεις κάνουν λογικοί άνθρωποι. Κι εμείς δεν έχουμε να κάνουμε με λογικούς ανθρώπους ας το πάρουμε απόφαση.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube