Weather Icon

Κινήσεις αποτροπής και ανάσχεσης στα τουρκικά σχέδια

Κινήσεις αποτροπής και ανάσχεσης στα τουρκικά σχέδια
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ με ανησυχία την τουρκική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις συνεχιζόμενες παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της κατοχικής Τουρκίας, αλλά και τις εξαγγελίες που έγιναν για σχεδιασμούς στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, είναι πολύ ανησυχητικά. Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και ενάντια άλλων χωρών της περιοχής. 
Η  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, του αιτήματος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, για σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά από τη Ρόδο μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, αποτελεί  την τελευταία τουρκική κίνηση. Η αίτηση αναμένεται να εγκριθεί και οι έρευνες αυτές, που έχουν σχέση και με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποσκοπούν σαφώς να αμφισβητήσουν αλλά και να οικειοποιηθούν, στο τέλος, την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο. 
ΟΙ εξελίξεις  έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, η οποία και κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη. Τα διπλωματικά διαβήματα, όπως μεταδίδεται, θα συνεχιστούν. Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία έσπευσε να απαντήσει με το γνωστό θράσος της. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ενδεικτική της τουρκικής συμπεριφοράς, αλλά και των προθέσεων της. Αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ». Δηλαδή, αυτό που διαμηνύουν οι Τούρκοι είναι πως θα συνεχίσουν τους σχεδιασμούς τους ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Και εξηγούν και τον λόγο, που είναι παράλογος και απαράδεκτος:
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές». Και ασφαλώς στην εικόνα, έχουν συμπεριλάβει και τους Τουρκοκύπριους επαναλαμβάνοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μόνο που τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, κατά την άποψη μας, δεν ταυτίζονται με τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η Άγκυρα δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Δεν συζητά αλλά επιχειρεί να επιβάλλει. Θα μπορούσαν, βέβαια, να γίνουν πολλά στον αποτρεπτικό πεδίο, το πεδίο της ανάσχεσης. Δεν έγιναν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν και τώρα κάποιες ενέργειες από πλευράς της Αθήνας. Κι αυτό γιατί προφανώς, εάν η κατοχική Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, που αυτό πρόκειται να κάνει, τότε θα βρεθούμε ενώπιον πιο δύσκολων δεδομένων. Είναι σαφώς καλύτερα να αντιδράσουμε τώρα.
Είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν φαίνεται να κάνει πίσω κι αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Θεωρούμε δε πως όταν και όποτε ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Εκείνο που επιδιώκει η κατοχική δύναμη είναι να επιβάλλει -χωρίς κόστος- τα επεκτατικά της σχέδια. Και δεν θα σταματήσει στα όσα προβάλλει σήμερα αλλά θα συνεχίσει αξιώνοντας περισσότερα. Αυτό το απέδειξε με τη στάση και τη συμπεριφορά η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό επιχειρεί να κάνει και στο μέτωπο της Ελλάδος. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές: Η τουρκική επιθετικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία από Ελλάδα και Κύπρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube