Weather Icon

Δένδιας: Η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης – Ο Ερντογάν εκδηλώνει νευρικότητα

Δένδιας: Η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης – Ο Ερντογάν εκδηλώνει νευρικότητα

Για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ σχολίασε και τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας.

Για τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα έχει πλέον ΑΟΖ στο Ιόνιο σημείωσε ο κ. Δένδιας, παρατηρώντας με νόημα ότι «η Ελλάδα είναι συνεπής χώρα, δεν έχει αλά καρτ απόψεις»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο  υπουργός είπε ότι «υφίσταται η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων με την Ιταλία» σημειώνοντας ότι αυτό μπορούσε και πριν να γίνει αλλά πλέον η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με τη Ρώμη.

Ερωτηθείς για την Τουρκία και τις επιδιώξεις για έρευνες νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την ένταση.

«Η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις. Θα αποτύχει. Θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι που ανήκει στην Τουρκία» υπογράμμισε.

Εξέφρασε, επίσης, την ενόχλησή του με το γεγονός ότι «η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Το να ισχυρίζεται ότι ένα τόσο μεγάλο νησί όπως η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα είναι πρόκληση στην κοινή λογική» σημείωσε.

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν βγει ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα εκχωρήσει τα εθνικά δικαιώματα. Το απαγορεύει το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της, ελπίζουμε όμως να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η απειλή αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη».

Αναφερθείς τέλος στις εξαγγελίες Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

«Αυτό το θέμα το έλυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ με έναν σαφή τρόπο: Σεβόμενος τι σημαίνει η Αγία Σοφία για το σύνολο της οικουμένης. Έχω την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε κάτι που θα βλάψει βαθύτατα την Τουρκία» επισήμανε.

Εκτίμησε δε ότι με αυτές τις κινήσεις, «ο Ερντογάν εκδηλώνει μια νευρικότητα».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, ο Τούρκος πρόεδρος «είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός».

«Μετά από τόσα χρόνια στη διεθνή σκηνή είναι καλό να προσέχει την εικόνα του, να μην καταστρέφει αυτό που έχει χτίσει» κατέληξε.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube