Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 8 Μαΐου 2020

Stratfor : Γιατί τα κέρδη της Τουρκίας στη Λιβύη ενισχύουν τον… Χαφτάρ

Stratfor : Γιατί τα κέρδη της Τουρκίας στη Λιβύη ενισχύουν τον… Χαφτάρ

Τα κέρδη της υποστηριζόμενης από την Αγκυρα κυβέρνησης της Τρίπολης στα μέτωπα και γιατί μπορεί να γυρίσουν… μπούμερανγκ. Η νέα φάση του εμφυλίου στη χώρα.

Η επένδυση που έχει κάνει η Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης μπορεί να έχει αρχίσει να αποδίδει, καθώς η ΚΕΣ και οι σύμμαχοί της έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στα πεδία μάχης έναντι του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χαφτάρ. Μετά την εξασφάλιση του πλήρους ελέγχου της παράκτιας εθνικής οδού μεταξύ της Τρίπολης και της Τυνησίας στις αρχές του μήνα, η ΚΕΣ εξαπέλυσε πρόσφατα επίθεση εναντίον της πόλεως Ταρχούνα, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις αλυσίδες προμήθειας του Χαφτάρ, προκειμένου να συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Τρίπολης.

Με τη βοήθεια της Άγκυρας, η ΚΕΣ πιθανότατα θα συνεχίσει να εμφανίζει επιτυχίες κατά των συμμάχων του Χαφτάρ. Όμως, καθώς ενισχύουν την αποφασιστικότητα των ξένων υποστηρικτών του, αυτά τα κέρδη της ΚΕΣ στο τέλος θα οδηγήσουν σε αύξηση των ικανοτήτων του ανατολικού ηγέτη και του στρατού του. «Οπλισμένος» με την επιπλέον στήριξη χωρών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, ο Χαφτάρ θα είναι σε θέση να συνεχίσει την επίθεσή του, παρατείνοντας τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Τουρκική ενίσχυση

Πριν την ενίσχυση της τουρκικής υποστήριξης φέτος, οι συνθήκες στις πρώτες γραμμές στην Τρίπολη ήταν πολύ δύσκολες για πολλές από τις δυνάμεις της ΚΕΣ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι είχαν ουσιαστικά δώσει στον Χαφτάρ απεριόριστη στήριξη στην αεροπορική του εκστρατεία, επιτρέποντας στις δυνάμεις του ΛΕΣ να πλήξουν στρατηγικούς στόχους στην Τρίπολη και τη Μισράτα. Τον Σεπτέμβριο, Ρώσοι μισθοφόροι σύμμαχοι του ΛΕΣ αναπτύχθηκαν στην περιοχή και με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους και τον εξοπλισμό τους ενίσχυσαν σημαντικά τις δυνατότητες των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη έχουν αφήσει την Τρίπολη με ελάχιστη στήριξη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτές οι δυτικές κυβερνήσεις, όμως, έχουν επίσης δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την επιβολή του ίδιου εμπάργκο όπλων κατά των ξένων υποστηρικτών του ΛΕΣ, όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό τον φόβο να θέσουν σε κίνδυνο τις δικές τους στρατηγικές και συμμαχίες στη Μέση Ανατολή.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube