Weather Icon
Εθνική Άμυνα 1 Μαΐου 2020

Στα 3 δισ. ευρώ εκτινάσσουν οι Γάλλοι το κόστος για τις φρεγάτες Belhara – Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο περνά η διαπραγμάτευση

Στα 3 δισ. ευρώ εκτινάσσουν οι Γάλλοι το κόστος για τις φρεγάτες Belhara – Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο περνά η διαπραγμάτευση

Τέσσερις συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των ομάδων εργασίας από Ελλάδα και Γαλλία για να προχωρήσει η υπόθεση της απόκτησης των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belhara.

Τα Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων μαζί με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι χειρίζονται το θέμα έχουν ήδη ετοιμάσει αναλυτική έκθεση όπου περιγράφουν με λεπτομέρειες την πρόοδο των συζητήσεων αλλά και τα “αγκάθια”.Τις σημαντικές διαφωνίες δηλαδή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η έκθεση των Ελλήνων τεχνοκρατών που καταγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ αναμένεται να φτάσει και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα κάνει όπως φαίνεται τις κρίσιμες διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο με την Γαλλική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να βρεθεί λύση.

Το κόστος για την απόκτηση δύο πλοίων όπως τα θέλει το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι εξαιρετικά υψηλό και αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Αφορά δύο φρεγάτες με πλήρη οπλισμό αλλά και την συνολική υποστήριξη των πλοίων για τα επόμενα χρόνια σε ανταλλακτικά, υποδομές και εκπαίδευση. Όλο δηλαδή το πακέτο που επιθυμεί το ΠΝ για να προχωρήσει η συμφωνία.

Στα θετικά της διαπραγμάτευσης καταγράφεται η πρόθεση των Γάλλων να παραχωρήσουν μαζί με τις Βelhara και το σύνολο των όπλων που επιθυμεί το ΠΝ. O λόγος γίνεται για τους περίφημους στρατηγικούς πυραύλους Scalp Naval. Όπλα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς που δίνουν τρομακτικό πλεονέκτημα για “χειρουργικά” χτυπήματα σε βάθος.Αφορά επίσης τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15/30.Θετικοί εμφανίζονται οι Γάλλοι και για την τοποθέτηση τόσο οπλικού συστήματος εγγύς προστασίας-πιθανότατα phalanx το οποίο διαθέτει ήδη το ΠΝ- αλλά και επιπλέον εκτοξευτών βλημάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube