Weather Icon

Μια συλλογική απάντηση στην Άγκυρα και η ενόχληση Ερντογάν

Μια συλλογική απάντηση στην Άγκυρα και η ενόχληση Ερντογάν
Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ, προχθές, συνάντησης -μέσω τηλεδιάσκεψης- των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αφορούσε περισσότερο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό προκύπτει και από το ανακοινωθέν/διακήρυξη που έχει εκδοθεί αμέσως μετά. Εν πρώτοις, θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με τον γνωστό μηχανισμό «3+1» και αποτελεί συνέχεια της συνάντησης στο Κάιρο στις 8/1/2020, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 
ΟΙ ενισχυμένοι αυτοί σχηματισμοί αποτελούν την προέκταση και την αναβάθμιση των σχεδιασμών που είχαν ξεκινήσει από Λευκωσία και Αθήνα με τη δημιουργία των τριμερών συνεργασιών. Χωρίς υπερβολές, αλλά και χωρίς να υποβαθμίζονται αυτές οι συναντήσεις και συνεργασίες, θα πρέπει να αναθερμανθούν και να λειτουργήσουν πρακτικά. Αντιλαμβανόμαστε πως η πανδημία έχει επηρεάσει αυτές τις δράσεις, αλλά όπως αποδείχθηκε προχθές, υπάρχουν οι δυνατότητες για βαθμηδόν ενίσχυση των πρωτοβουλιών αυτών.
ΟΙ συνεργασίες των χωρών της περιοχής διαμορφώνουν ένα μπλοκ που μπορεί να σταθεί απέναντι στην τουρκική επιθετική, επεκτατική συμπεριφορά. Όπως έχει επισημανθεί και στη διακήρυξη, βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές, όπως συναφώς υποδεικνύεται, αφορούν στις συνεχείς παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις αυξημένες παραβάσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Περαιτέρω, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, όπως επίσης τη ραγδαία αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, που ανάμεσα σε άλλα παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι αναφορές αυτές αγγίζουν εν πολλοίς όλα τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την περιοχή. Κυρίως, αφορούν στη στάση και συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, που επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής. Κάποιες επηρεάζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο, αλλά η αντίδραση ήταν συλλογική. Κι αυτό πρέπει να το σημειώσουμε.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της Άγκυρας, πρώτα από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η πενταμερής και η διακήρυξη την οποία υιοθέτησε, ενόχλησε την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως «δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο ούτε στην FETO, ούτε στο ΡΚΚ, ούτε στα αρμενικά και τα ε/κ λόμπι, αλλά ούτε και στις εχθρικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου». Και το υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του κατηγόρησε τις πέντε χώρες για πρόκληση χάους και αστάθειας στην περιοχή, εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι η κοινή διακήρυξη των Υπουργών Εξωτερικών «αποτελεί παράδειγμα υποκρισίας των χωρών αυτών και χαρακτηρίζει ως ‘συμμαχία του κακού’ εναντίον της Τουρκίας την πενταμερή συνάντηση των χωρών αυτών». Θεωρεί προφανώς η Άγκυρα ότι μπορεί να διατυπώνει τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς, να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες και να μην υπάρχει αντίδραση από κανένα. Δεν θεωρούμε πως η διακήρυξη θα λειτουργήσει αποτρεπτικά καθώς η Άγκυρα δεν… πτοείται από τέτοιες παρεμβάσεις. Είναι, όμως, σημαντικό να λαμβάνει μηνύματα και μάλιστα με συλλογικό τρόπο.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube