REAL TIME |

Weather Icon

Οι Έλληνες του Βλαδικαυκάσου: Οι Σταλινικές Διώξεις των Ποντίων! Προσκλητήριο ψυχών

Οι Έλληνες του Βλαδικαυκάσου: Οι Σταλινικές Διώξεις των Ποντίων! Προσκλητήριο ψυχών

Η πόλη του Βλαδικαυκάζ (Βλαδικαύκασος για τους Πόντιους), ιδρύθηκε το 1784 ως φρούριο επί των ημερών της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β΄, κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατάκτησης του Καυκάσου και ήταν για πολλά χρόνια η κύρια ρωσική στρατιωτική βάση στην περιοχή. Στο βόρειο τμήμα της οροσειράς του Καυκάσου βρίσκεται η δεύτερη υψηλότερη κορυφή του, το Καζμπέγκ (5.047μ.).

Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινίδης

Την πόλη διασχίζει ο γνωστός στην ευρύτερη περιοχή ποταμός Τέρεκ. Ο γεωργιανός στρατιωτικός αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τα βουνά Καζμπέγκ, κατασκευάστηκε το 1799 για να συνδέσει την πόλη με τη Γεωργία στο νότο, και το 1875 μια άλλη σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάστηκε για να την συνδέσει με το Ροστόβ –ον-Ντον δυτικά και το Μπακού ανατολικά στο Αζερμπαϊτζάν. Το Βλαδικαυκάζ υπήρξε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων τόσο στο ρωσικό εμφύλιο πόλεμο, όσο και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Νοέμβριο του 1942 οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την πόλη αλλά απωθήθηκαν, ωστόσο ο Φον Μανστάιν και οι Ναζί έφτασαν στα προάστια της πόλης και εισήλθαν σε μερικές συνοικίες της.

Από το 1931 έως το 1944 και από το 1954 έως το 1990, το όνομά της πόληςτόσο στη ρωσική όσο και στην Οσετίνικη γλώσσα ήταν Ορζονικίτσε (Орддоникийдзе) προς τιμή του Ορζονικίτσε, γεωργιανού Μπολσεβίκου, ενώ από το 1944 έως το 1954 ονομαζόταν επίσημα Ντζαουτζικάου (Дзауддикаай) στα ρωσικά και Дзæудйххйűæу στα Οσετίνικα. Το Βλαδικαυκάζ έλαβε ξανά το παλιό ρωσικό όνομά του το 1990 λίγο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ποτέ όμως δεν σταμάτησε η πολιτική αναταραχή στο Βόρειο Καύκασο, ακόμα και στη νεώτερη εποχή.

Στις 26 Νοεμβρίου 2008, ο Βιτάλι Καράγιεφ, δήμαρχος του Βλαδικαυκάζ, σκοτώθηκε από άγνωστο ένοπλο. Στις 31 Δεκεμβρίου 2008 ο διάδοχός του Καζμπέγκ Παγκίγιεφ, σκοτώθηκε επίσης από άγνωστους ενόπλους.

Η πόλη είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας, τελευταίο χριστιανικό οχυρό (έχει όμως και μερικούς μουσουλμάνους κατοίκους και τζαμί), μέσα σε μια θάλασσα μουσουλμανικών πληθυσμών και διαθέτει μια σειρά από πανεπιστημιακές σχολές, μουσείο κλπ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο vkonsta.blogspot.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube