Weather Icon

Δένδιας: Φαιδρότητες οι απειλές casus belli από την Τουρκία για τα 12 ναυτικά μίλια

Δένδιας: Φαιδρότητες οι απειλές casus belli από την Τουρκία για τα 12 ναυτικά μίλια

Το casus belli από την Τουρκία για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια είναι «φαιδρότητα» που αφήνει την Ελλάδα «παγερά αδιάφορη» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.

«Φαιδρότητες» χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τις τουρκικές απειλές περί «casus belli» (σ.σ.: αφορμή πολέμου) σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας, το οποίο «θα ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει».

«Δεν έχει κανέναν λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι’ αυτό. Φαιδρότητες του τύπου casus belli από την Τουρκία εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται» υπογράμμισε.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «αντί να προτάσσει την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, προτάσσει την επίλυση ανύπαρκτων διαφορών» κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού.

Ο υπουργός μίλησε για «υπερφίαλη συμπεριφορά» της Τουρκίας και καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν επιδιώκει συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες της ακόμη και για ζητήματα που επηρεάζουν όλους και αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά το κοινό μέλλον.

Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε ότι πρόκειται για «μνημόνιο νομικής ανυπαρξίας» και «νομικό κατασκεύασμα, το οποίο είναι στα όρια της φαιδρότητας».

«Θα προτείναμε στην Τουρκία να μη στηρίζει ενέργειες περί ανύπαρκτου μνημονίου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:

«Η Τουρκία, με την παράλογη, προκλητική, παράνομη πολλές φορές συμπεριφορά της, με την υπερφίαλη συμπεριφορά της στα πλαίσια της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης, μας έχει ανοίξει πάρα πολλές πόρτες, γιατί έχει βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει τελικά τι ρόλο έχει ο καθένας».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έμπειρες και οι Έλληνες αξιωματικοί δεν είναι θερμοκέφαλοι.

«Ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις και αυτό έχει αποδειχθεί, εφόσον βεβαίως και η άλλη πλευρά τηρεί κάποια όρια» επισήμανε.

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για τον τουρισμό

Στόχος της Ελλάδας είναι να μετατρέψει το κεκτημένο της επιτυχημένης αντιμετώπισης του κορονοϊού σε κεκτημένο της ελληνικής τουριστικής αγοράς, επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε ότι σαφής προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της υγείας τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των επισκεπτών της χώρας.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι σε περιπτώσεις που τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά το επιτρέπουν, να μπορεί η ελληνική τουριστική αγορά να λειτουργήσει, να μπορούν, δηλαδή, να έρθουν επισκέπτες από άλλες χώρες που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά, που δεν επιβαρύνουν, δηλαδή, το δικό μας ισοζύγιο υγείας» τόνισε.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετές τέτοιες χώρες, όπως η Γερμανία, που προσπαθεί να βοηθήσει την ελληνική τουριστική αγορά, αλλά και τα Βαλκάνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, στόχος είναι οι πολίτες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να μπορούν να επικοινωνούν ελεύθερα, χωρίς πιστοποιητικά, χωρίς τεστ και χωρίς ταλαιπωρίες.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube