Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 25 Μαΐου 2020

Al Jazeera: Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν Δυτική Λιβύη μετά τις ήττες Χαφτάρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Al Jazeera: Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν Δυτική Λιβύη μετά τις ήττες Χαφτάρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρώσοι μαχητές στη Λιβύη μεταφέρθηκαν σε μια πόλη νότια της Τρίπολης από τους συμμάχους τους με έδρα την Ανατολή, αφού υποχώρησαν από τις πρώτες γραμμές στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Αl Jazzera, η αναφερόμενη αποχώρηση των Ρώσων την Κυριακή ήταν ένα άλλο πλήγμα για τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατάρχη  Χαλίφα Χαφτάρ και τους ξένους συμμάχους του, που προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα για περισσότερο από ένα χρόνο «από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)», την οποία στηρίζει η Τουρκία.

Οι Ρώσοι μαχητές που συμμάχησαν με τον LNA υποχώρησαν με τον βαρύ οπλισμό τους από την πρωτεύουσα στο αεροδρόμιο του Μπάνι Γουαλίντ, μια πόλη 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) νοτιοανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ο Σάλεμ Αλαϊβάν, δήμαρχος του Μπάνι Γουαλίντ.

Είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι Ρώσοι μεταφέρθηκαν τότε από τη δυτική Λιβύη στην Jufra, μια απομακρυσμένη κεντρική συνοικία και προπύργιο του LNA.

«Αυτοί [οι Ρώσοι] πέταξαν με τρία στρατιωτικά αεροπλάνα στην Τζούφρα, και με στρατιωτικά οχήματα τους οδηγήθηκαν εκεί», είπε.

Ο εκπρόσωπος του LNA Ahmed Mismari αρνήθηκε ότι οι ξένοι πολεμούσαν με την στρατιωτική του δύναμή.

Ωστόσο, αναφέρει το Al Jazzera,  η παρουσία των Ρώσων μαχητών έχει τεκμηριωθεί ευρέως από διπλωμάτες και δημοσιογράφους και φωτογραφίες  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με έκθεση που διέρρευσε τα Ηνωμένα Έθνη, ο ρωσικός ιδιωτικός στρατιωτικός στρατός Wagner Group ανέπτυξε περίπου 1.200 μισθοφόρους στη Λιβύη για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Haftar. Έχουν ταυτοποιηθεί από τον εξοπλισμό τους, που προορίζεται συνήθως για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Οι επιτηρητές του ΟΗΕ εντόπισαν περισσότερες από δύο δωδεκάδες πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ανατολικής Λιβύης από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019 με πολιτικά αεροσκάφη “που συνδέονται στενά με ή ανήκουν σην  Wagner ή σε σχετικές εταιρείες.

«Δεν ξέρουμε γιατί φεύγουν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, επειδή το Χατάρ χάνει στο έδαφος. Η απόσυρση των Ρώσων [μαχητών] θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις δυνάμεις του Χατάρ», δήλωσε στο Αl Jazeera  o ρεπόρτερ Mahmoud Abdelwahed,

Οι δυνάμεις του Στατάρχη Χαφτά υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο GNA υποστηρίζεται από Σύρους μισθοφόρους τζιχαντιστές που μετέφερε η  Τουρκία, ενώ ο Χαφτάρ χρησιμοποιεί επίσης Σουδανούς μαχητές.

Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube