Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Κίνα 4 Μαΐου 2020

Αυξάνονται οι μνηστήρες – Και οι Κινέζοι στο διαγωνισμό για την ΕΛBO

Αυξάνονται οι μνηστήρες – Και οι Κινέζοι στο διαγωνισμό για την ΕΛBO

Η κινεζική εταιρεία όπλων Norinco εξετάζει την συμμετοχή της στο διαγωνισμό της ΕΛBO – Η Norinco είναι από τους ισχυρούς παίχτες στον τομέα  των εξοπλισμών

Σε νέα αναβολή θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα η διαγωνιστική  διαδικασία για την ΕΛΒΟ. Θα αναζητηθεί νέα ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ενώ μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ότι είναι η  Δευτέρα 18 Μαΐου.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αναβολή ενώ η αρχική ημερομηνία ήταν η Πέμπτη 2 Απριλίου μετατέθηκε για τις 28 του μήνα και στη συνέχεια προσδιορίστηκε για τον Μάιο λόγω του lockdown της οικονομίας.
Ωστόσο η άρση των περιοριστικών μέτρων και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής  ζωής  στη χώρα  δεν βοηθούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διότι έχει χαρακτηριστεί ως πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, όταν η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς με σκοπό  την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η απαγόρευσή τους περιλαμβάνει ι και την διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της  ΕΛΒΟ.
Ο ανεξάρτητος διαχειριστής που έχει αναλάβει να τρέξει το project και στην συγκεκριμένη  περίπτωση είναι η ΕΥ, σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει νέα παράταση ση διαδικασία εξαιτίας  του νομικού προβλήματος καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα παραταθεί και τον Μάιο .
Ακόμη και στην περίπτωση  που η κυβέρνηση και συγκεκριμένα  το υπουργείο Δικαιοσύνης δώσει άτυπη οδηγία να αφήσουν τους πλειστηριασμούς για τους επόμενους μήνες δεν θα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όμως η πανδημία  του κορωνοιού  καθώς έχει λάβει παγκόσμια διάσταση δεν επιτρέπει την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων εταιρειών από διάφορες χώρες του κόσμου.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί να ολοκληρωθεί  άρον – άρον η πώληση υπάρχει ο κίνδυνος να απουσιάζουν σημαντικοί διεθνείς παίχτες και να  χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών αναφορικά με το τίμημα.
Το υπουργείο  Οικονομικών που παρακολουθεί στενά το διαγωνισμό στο ενδεχόμενο οι συμμετοχές να μην ικανοποιούν θα επιλέξει την αναβολή για να μην αποκλεισθεί κανένας υποψήφιος αγοραστής καθώς  για τη συμμετοχή τους απαιτείται και η φυσική παρουσία των  εκπροσώπων  των εταιρειών.  
Η λίστα με τους ενδιαφερόμενους δεν έχει αλλάξει  δραματικά από την αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού.
Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται η ισραηλινή Plasan, πιθανώς με ευρύτερο ισχυρό ισραηλινό σχήμα, η ιταλική Ferrovie dello Stato, στον όμιλο της οποίας ανήκει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), η νοτιοαφρικανική Paramount Group, η ελληνική Kouimtzis Group, ο όμιλος Πετρόπουλου και η Intracom Defence.
Στο παρασκήνιο  γίνεται  λόγος  για την εμφάνιση κινεζικής  εταιρείας  με την προοπτική να συμμετάσχει  στο διαγωνισμό.
Ακόμη  δεν έχει επιβεβαιωθεί  και πρόκειται  για την  κινεζική εταιρεία NORINCO η οποία  είναι από τους ισχυρούς παίχτες στον τομέα  των εξοπλισμών. 
Πρόσφατα ο διεθνής Τύπος έκανε αναφορά  στην China North Industries Group Corporation (NORINCO) και την κατέταξε  ανάμεσα στις  τέσσερις επιχειρήσεις της χώρας που καλύπτουν τρεις βασικούς κλάδους της παραγωγής συμβατικών όπλων: Αεροπλάνα, ηλεκτρονικά και συστήματα εδάφους.
Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός όπλων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και μπροστά από τη Ρωσία.
Και οι τέσσερις αυτές εταιρείες θα κατατάσσονται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως το 2017, με τις τρεις –AVIC, NORINCO, CETC- στις 10 κορυφαίες  στον  κόσμο.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube