fbpx
Weather Icon
Λιβύη 29 Απρ 2020

Τα μυστικά της Λιβύης, το μέλλον του Χαφτάρ και οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Τα μυστικά της Λιβύης, το μέλλον του Χαφτάρ και οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Την ακριβή εικόνα η οποία αποτυπώνει τα τεκταινόμενα στην Λιβύη, αναζητούν οι μεγάλες δυνάμεις καθώς όλα δείχνουν ότι η τουρκική παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης της  Τρίπολης  έχει συμβάλει στην απόκρουση της επίθεσης του Στρατηγού Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης και οπισθοχώρηση των δυνάμεων του, δημιουργώντας νέα δεδομένα επί του πεδίου, που επηρεάζουν και την ειρηνευτική διαδικασία.

Εικόνα που περιπλέκεται μετά την αυτοανακήρυξη του Χαφτάρ σε κυβερνήτη της χώρας, κίνηση που αποδοκιμάστηκε όχι μόνο από την Ουάσιγκτον αλλά και από τη Μόσχα.

Η κατάσταση στην Λιβύη αφορά άμεσα την Ελλάδα και περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ,καθώς δεν είναι μόνο η απειλή νέων μεταναστευτικών ροών ,αλλά κυρίως ότι ενδεχόμενη  διάσωση και ενίσχυση της κυβέρνησης Σαράτζ  καθιστά ακόμη πιο δύσκολη κάθε προσπάθεια στην διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας να τεθεί και θέμα ακυρότητας του Τουρκολυβικού  Μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ακόμη και εάν η επιδίωξη του Χαφτάρ είναι  η διχοτόμηση της χώρας ως εναλλακτικής επιλογής, η ντε φάκτο νομιμοποίηση  μιας τέτοιας κατάστασης  η οποία θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα ,λόγω της αρχικής τουλάχιστον δέσμευσης Χαφτάρ για κατάργηση του Μνημονίου, εάν γίνει τελικά, θα απαιτήσει πολύ χρόνο τον οποίο ενδιαμέσως θα εκμεταλλευθεί  ο κ.Ερντογάν για δημιουργία τετελεσμένων.

Το διάγγελμα του στρατηγού Χαφτάρ την Δευτέρα με το οποίο ανακοίνωσε την καταγγελία της Πολιτικής  Συμφωνίας του 2015 ,βάσει της οποίας συγκροτήθηκε και το Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο αποτελεί την κυβέρνηση της Τρίπολης που είναι  και αναγνωρισμένη από τον  ΟΗΕ και την ανάληψη της εξουσίας από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του οποίου ηγείται ο ίδιος  προκάλεσε σύγχυση αρχικά για το εάν αντανακλά κάποια επιτυχία του στρατηγού Χαφτάρ και του LNA στο πολεμικό μέτωπο. 

Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μια μάλλον αμυντική κίνηση του στρατηγού Χαφτάρ ο οποίος είδε την  εκστρατεία κατάληψης της Τρίπολης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 να αποτυγχάνει και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες είδε απώλειες επί του εδάφους με αιχμή την επίθεση των δυνάμεων Σαράτζ στην στρατηγικής σημασίας πόλη  Tarhuma.

Σημαντικό πρόβλημα για τον  στρατηγό Χαφτάρ είναι  η «νομιμοποίηση» αυτής  της απόφασης του, καθώς την απέδωσε στον  λιβυκό λαό «που διαδήλωσε ζητώντας την ανάληψη εξουσίας από το LNA» αλλά πάντως φαίνεται ότι δεν έχει την στήριξη ούτε του εκλεγμένου Κοινοβουλίου το οποίο έχει καταφύγει στην Ανατολική Λιβύη που είναι  υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. Το Κοινοβούλιο αυτό είχε διορίσει τον Χαφτάρ αρχηγό Στρατού και από εκεί αντλεί την όποια  νομιμοποίηση διαθέτει..  Όπως έγινε γνωστό μάλιστα  μόνο  κάποια μέλη του Κοινοβουλίου (HoR)  εξέφρασαν την στήριξη τους στην απόφαση του Χαφταρ να αναλάβει τις «τύχες της χώρας». Από τα ονόματα που εξέφρασαν στήριξη απουσιάζει το όνομα του εμβληματικού προέδρου του Σώματος Αγκιλα Σάλεχ ο οποίος μάλιστα δυο ημέρες πριν είχε προτείνει μια νέα διαδικασία ειρήνευσης . Χωρίς να είναι  γνωστό εάν έχει επέλθει ρήγμα στις σχέσεις τους , έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση  από τον Σάλεχ.

Για τη συνέχεια Liberal

 

σχετικά άρθρα