Weather Icon

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένοι οι «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένοι οι «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ (φωτ.: EPA / OLIVIER HOSLET)

Διαδικτυακό ραντεβού στις 6 Μαΐου έδωσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια. Μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει σχεδιάσει το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, ξεπερνώντας τις διαφορές του ευρωπαϊκού βορρά και νότου, που χθες επέτρεψαν να γίνει μόνο ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής αναζωογόνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της τέταρτης διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής.

Θετικό πρόσημο είχε ωστόσο η τοποθέτηση της ΕΕ σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και υπενθυμίσαμε και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Γενικά, οι «27» της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης που θα συνδέεται με τον επόμενο 7ετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και χαιρέτισαν το πλάνο της Κομισιόν για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. «Αυτή η πανδημία δοκιμάζει σοβαρά τις κοινωνίες μας. Η ευημερία κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ», υπογράμμισε. Αν και όπως είπε, όλα τα κράτη είναι μαζί σε όλο αυτό, «Η καταπολέμηση του Covid-19 και των συνέπειών του θα χρειαστούν χρόνο. Όμως έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αναλάβει τολμηρή δράση».

Ο Σαρλ Μισέλ διεμήνυσε πως οι «27» έχουν ισχυρή βούληση για να συνεργαστούν, καθώς είναι κοινός τόπος ότι το Ταμείο είναι αναγκαίο και επείγον.

«Συζητήσαμε για την πρόοδο στις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην πανδημία και χαιρετίσαμε τον Κοινό Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την άρση των μέτρων περιορισμού του Covid-19. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Συμφωνήσαμε επίσης να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, ιδίως καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των διακοπών και να συντονίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών. Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για ανάκαμψη. Καθορίζει ορισμένες σημαντικές αρχές, όπως η αλληλεγγύη, η συνοχή και η σύγκλιση. Προσδιορίζει περαιτέρω τέσσερις βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, μια πρωτοφανή επενδυτική προσπάθεια, ενεργώντας παγκοσμίως και ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης. Είναι υψίστης σημασίας η αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης και η παραγωγή βασικών αγαθών στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι «27» ενέκριναν τη συμφωνία για τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους κυρίαρχους, που ανέρχονται σε ένα πακέτο αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ζητήσαμε να τεθεί σε λειτουργία το πακέτο έως την 1η Ιουνίου 2020», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

http://www.pontos-news.gr/article/208487/synodos-koryfis-dihasmenoi-oi-27-gia-tameio-anakampsis-apo-tin-krisi-toy-koronoioy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube