Weather Icon

Ιστορία κατασκοπείας της Hamas ταράζει την Αραβική κοινότητα και την πολιτική του Ισραήλ

Ιστορία κατασκοπείας της Hamas ταράζει την Αραβική κοινότητα και την πολιτική του Ισραήλ

Η υπόθεση της Aya Khatib δεν έχει μόνο διχάσει την Ισραηλινό Αραβική κοινότητα, αλλά επίσης στοιχειώνει τις πολιτικές προοπτικές του Blue and White, και την δυνατότητα συνεργασίας του με την Joint List.

Η Aya Khatib, κάτοικος της Ισραηλινής πόλης Arara και ακτιβίστρια στο Βόρειο Κλάδο του Ισλαμικού Κινήματος, καταδικάστηκε πρόσφατα για κατασκοπεία υπέρ της Hamas και την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων σέκελ στην οργάνωση για επένδυση  σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του σκαψίματος σηράγγων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη Shin Bet, η Khatib χρησιμοποίησε το εθελοντικό της έργο για λογαριασμό των Παλαιστινίων που λάμβαναν θεραπεία σε Ισραηλινά νοσοκομεία και τις προσπάθειές της για ανθρωπιστική βοήθεια προς όφελος των κατοίκων της Γάζας για να συλλέξει πληροφορίες για τις κινήσεις των στρατευμάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Μεταβίβασε  επίσης εξοπλισμό στην στρατιωτική πτέρυγα της Hamas και μάζεψε σημαντικά χρηματικά ποσά για την οργάνωση. Επιπλέον, η Khatib φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη θέση της για να εξαναγκάσει νοσηλευόμενους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ και στα νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης να μεταφέρουν υλικά στη Hamas στη Γάζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατέθεσε λεπτομερείς εξομολογήσεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, και το κινητό της τηλέφωνο περιείχε λεπτομερείς σημειώσεις που αποκάλυψαν στενές σχέσεις με τους ακτιβιστές της Hamas Mohammed Filfel και Mahmoud Halawa. Το κατηγορητήριο  της 18ης Μαρτίου κατά της Khatib αναφέρει μετάδοση πληροφοριών στον εχθρό με σκοπό να βλάψει την κρατική ασφάλεια, επικοινωνία με ξένο πράκτορα και αρκετά άλλα εγκλήματα καταγεγραμμένα στον Αντιτρομοκρατικό Νόμο (Fight against Terrorism Law).

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Hamas να επιστρατεύσουν Ισραηλινούς Άραβες. O Συνταγματάρχης  (Ε.Α.) Michael Milstein, επικεφαλής του Forum for Palestinian Studies στο Moshe Dayan Center, δήλωσε στην Al-Monitor ότι από τον καιρό της Επιχείρησης Protective Edge (2014), η Hamas έχει επιστρατεύσει επιτυχώς 20 με 30 νεαρούς Ισραηλινούς Άραβες. « Η Khatib ήταν μέλος ενός πυρήνα  με πολλά άλλα άτομα» είπε ο Milstein. « Αυτό που το κάνει τόσο ασυνήθιστο και τόσο ανησυχητικό  είναι ο σκοπός του και  το χρονικό διάστημα κατά το οποίο λειτούργησε.»

Μετά την σύλληψη της Khatib στις 17 Φεβρουαρίου, η Αραβική κοινότητα του Ισραήλ αντιμετώπισε διχαστικά διλλήματα – κάποια από αυτά και δημόσια-   για το κατά πόσο έπρεπε να την υποστηρίξουν την Khatib. Στις 6 Μαρτίου, ανώτερα μέλη του  Ισλαμικού Κινήματος διαδήλωσαν υποστηρίζοντας την Khatib στην Άκρα. Διάφοροι Άραβες δήμαρχοι καθώς και τα μέλη της Joint List της Knesset Yousef Jabareen (Hadash) και Iman Khatib (Ra’am) συμμετείχαν επίσης. Επιπλέον, η Iman Khatib παρακολούθησε μία δίκη για να δείξει την υποστήριξή της στην κατηγορούμενη. Σε μία δήλωση έξω από το δικαστήριο, αναφέρθηκε στην Aya Khatib ως « μία σύζυγο και μητέρα μικρών παιδιών», προσθέτοντας « το μόνο που έκανε ήταν να είναι παρούσα  για άτομα φτωχά και σε ώρα  ανάγκης, με σκοπό να τους δώσει λίγο σεβασμό. Οπότε, εάν το αποκαλούν αυτό τρομοκρατία, τους εύχομαι ό,τι καλύτερο.»

Από την άλλη, η Aida Touma-Suleiman (Hadash), μέλος της Joint List στην Knesset, δεν έχει δηλώσει ή εκφράσει  υποστήριξη προς την Aya Khatib. Αυτό οδήγησε τον Kamal Khatib, αντιπρόεδρο του Northern Branch of the Islamic Movement, να επιτεθεί στη Suleiman, στο twitter, αναρωτώμενος γιατί ένα μέλος της Knesset που ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Προαγωγή της Κατάστασης των Γυναικών δεν θα υποστήριζε μια γυναίκα από την Αραβική κοινότητα που συνελήφθη. Σαρκαστικά ανήρτησε, « Ποιος θα ενημερώσει την πρόεδρο της Επιτροπής για την Προαγωγή της Κατάστασης των Γυναικών, μέλος της Knesset  Aida Touma-Suleiman, για κάτι που προφανώς δεν έχει ακούσει- ότι μία Παλαιστίνια γυναίκα από το χωριό  Αράρα, μητέρα δύο παιδιών, έχει συλληφθεί εδώ και πάνω από ένα μήνα, και κρατείται στη φυλακή της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών.»

Για τη συνέχεια Cohen.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube