Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 18 Απριλίου 2020

Η Τουρκική Πρεσβεία στην Πράγα υποστήριζε έναν εξτρεμιστή ο οποίος αποτελεί βασικό ύποπτο για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Πάπα Βενεδικτινού XVI

Η Τουρκική Πρεσβεία στην Πράγα υποστήριζε έναν εξτρεμιστή ο οποίος αποτελεί βασικό ύποπτο για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Πάπα Βενεδικτινού XVI

Τα κοινωνικά μηνύματα στα ΜΜΕ μεταξύ του Πρέσβη της Τουρκίας στην Πράγα αποκαλύπτουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την σκοτεινή πλευρά της προσωπικής  ζωής του Τούρκου Πρέσβη.

Πρόσφατα η Τουρκική πρεσβεία στην Πράγα έκανε retweet ένα μήνυμα του Kadir Canpolat, έναν από τους 6 βασικούς ύποπτους για τον σχεδιασμό δολοφονίας του Πάπα Βενεδικτινού στις 30 Νοεμβρίου 2016, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο Canpolat είναι ηγετικό στέλεχος μίας ομάδας νεολαίας εν ονόματι Osmanlı Ocakları (Ottoman Hearths), η οποία βασίζεται σε μαφιόζικες δομές δράσης και διοικήσεως. Τα μέλη της οργάνωσης αποκαλούν τους εαυτούς τους ως στρατιώτες του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan. Είναι στην πραγματικότητα νέοι άνθρωποι εκπαιδευμένοι από το τουρκικό κόμμα της κυβέρνησης ΑΚΡ.

Τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για επίθεση στην εφημερίδα Hurryiet στην Κωνσταντινούπολη, στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των Ανθρώπων CHP, αλλά και στα κεντρικά γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος  το 2015. Πριν τις εκλογές του 2019, τα μέλη της οργάνωσης έδειξαν τη  προσήλωσή τους στο Κόμμα του Ερντογάν: ”Ο μεγάλος ηγέτης Ερντογάν έσωσε την χώρα μας και την αξιοπρέπειά της. Είναι τιμή μας. Όποιος τον προδώσει είναι σαν να προδίδει εμάς”, είπε σε κείμενό του ο Canpolat και το συνόδεψε με μία φωτογραφία του με τον Ερντογάν.

Στα σόσιαλ μίντια η Τουρκική πρεσβεία αναδημοσίευσε το κείμενο του Canpolat, ο οποίος έδειξε την αφοσίωσή του στον Πρέσβη  Egemen Bağış, έναν Τούρκο πολιτικό, ο οποίος κατηγορείται φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Canpolat έγραψε: ”Αν ι Ερντογάν συνεργαστεί με ανθρώπους σαν τον Πρέσβη, η Τουρκία θα γίνει παντοδύναμη, σε ευχαριστώ Bağış, σε ευχαριστώ Erdogan”.

 

Ο Canpolat είχε επίσης σχέσεις με την οργάνωση Alperen Hearths, μία εθνικιστική και θρησκόληπτη οργάνωση νεολαίας η οποία συνεργάζεται με το εθνικιστικό κόμμα Grand Unity Party (BBP), σύμφωνα με αστυνομικά αρχεία. Έχει διασυνδέσεις με τον Mustafa Öztürk, έναν βασικό ύποπτο για την δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink, στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2007. Ο Öztürk ήταν επικεφαλής του κινήματος Alperen στην περιοχή  Trabzon. 

Δύο επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας Hürriyet τον Δεκέμβριο του 2015 στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να είχαν οργανωθεί από την οργάνωση Ottoman Hearts. Ο δράστης άφησε μία σφαίρα ως ένδειξη θανατηφόρου απειλής στον επικεφαλής του κόμματος CHP, τον Kemal Kılıçdaroğlu, κατά την διάρκεια επίθεσης της οργάνωσης στα γραφεία του κόμματος στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. Επίσης η οργάνωση άφησε μία σφαίρα και πάλι στον Kemal Kılıçdaroğlu κατά την διάρκεια της κηδείας των δύο αστυνομικών που δολοφονήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της επίθεσης, την ευθύνη της οποία ανέλαβε η οργάνωση Ottoman Hearths.

Ο Kadir Canpolat (L) και ο  Erdoğan.

Τα μέλη της οργάνωσης Ottoman Hearts δεν έχουν διστάσει να δείξουν την συμπάθειά τους στο ISIS του Ιράκ και της Συρίας, των οποίων οι τρομοκράτες σκότωσαν 32 Τούρκους και τραυμάτισαν άλλους 104 έπειτα από βομβιστική επίθεση στην πόλη Suruç, κατά την διάρκεια συνάντησης νεαρών ακτιβιστών οι  οποίοι συζητούσαν για την ανοικοδόμηση της πόλης Kobane στις 20 Ιουλίου του 2015.  ”Εύχομαι να συγχωρεθεί ο βομβιστής αυτοκτονίας” δήλωσε ο Furkan Gök, μέλος της οργάνωσης στις 22 Ιουλίου 2015.

Σε αντίθεση με τις σκοτεινές διασυνδέσεις του στην Τουρκία, ο Bağış, έχει διατελέσει επίσημος απεσταλμένος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας κύριο ρόλο στο δίκτυο διαπλοκής του Ερντογάν.

Ο ρόλος του Bağış ήταν να βοηθήσει έναν Ιρανό  επιχειρηματία να άρει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, μάταια όμως καθώς στις 23 Δεκεμβρίου 2013 αποκαλύφθηκε η δράση του και δικάστηκε από το Δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Egemen Bağış (L) και οFurkan Gök.

Ο Bağış κατηγορείται για δωροδοκία από τον Reza Zarrab, έναν Τούρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού, ο οποίος ξεπλένει χρήμα με σκοπό να άρει τις κυρώσεις έναντι του Ιράν μέσω της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Halkbank. Έλαβε 1,5 εκατομμύρια δολάρια από τον Zarrab. Ο Bagis τον βοήθησε να διαφύγει της γραφειοκρατίας και βοήθησε τον πατέρα του Zarras να αγοράσει VISA από την Ιταλική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που υπεκλάπησαν αποκάλυψαν πως ο Bagis προσφέρθηκε επίσης να τον Zarrab σε ένα ξενοδοχειακό έργο. Σε αντάλλαγμα ο Zarab απέστειλε στον Bagis 1,5 εκατομμύρια δολάρια μέσω τριών ξεχωριστών παραδόσεων. Το πρώτο ποσό παραδόθηκε σε υπουργό της ΕΕ μέσω ενός κουτιού από παπούτσια, το δεύτερο σε ένα αντρικό κουστούμι και το τρίτο σε ένα κουτί σοκολάτες. Ο Bakis ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και γύρισε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Egemen Bağış πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Πράγα και πρώην εκπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Erdogan αγνόησε τις καταγγελίες περί διαφθοράς και μαύρου χρήματος και έπεισε την τουρκική αστυνομία να τον αφήσει ελεύθερο. Επίσης περιέγραψε της κατηγορίες εναντίον του Bagis ως ”ενέργεια του κινήματος Gulen για να ρίξει την κυβέρνηση”. Ο τουρκοϊσλαμικό κίνημα του Gulen υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ασκεί μεγάλη κριτική στον Erdogan, για θέματα διαπλοκής και υποστήριξης των τζιχαντιστών στην Συρία κι την Λιβύη.

Στην Τουρκία ο Bagis απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε κατηγορία του επέβαλε το δικαστήριο το 2014. Όλα πήγαιναν καλά για αυτόν μέχρι που ο Zarrab, ένας έμπορος χρυσού, αιχμαλωτίστηκε από το FBI στο Miami στις 19 Μαρτίου 2016. Το Δικαστικό Γραφείο των ΗΠΑ για την νότια περιφέρεια της  Νέας Υόρκης πρόσαψε κατηγορίες στον Zarrab παρόμοιες με αυτές που υπέβαλαν οι Τούρκοι εισαγγελείς τον Δεκέμβριο του 2013. Στο πλαίσιο της εξέλιξης της υπόθεσης, οι Αμερικανοί δικηγόροι χρησιμοποίησαν τουρκικά αποδεικτικά στοιχεία κατά του Zarrab, ο οποίος έγινε μάρτυρας τη κυβέρνησης μετά την ομολογία. Ομολόγησε πως δωροδόκησε υπουργούς, δημιουργώντας ένα σχέδιο ξεπλύματος χρήματος μέσω ψεύτικων λογαριασμών σε τουρκικές κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τράπεζες, δημιουργώντας εταιρείες βιτρίνες.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.nordicmonitor.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube