Weather Icon

Προσκυνητές στη Μόσχα

Προσκυνητές στη Μόσχα

Μπορεί η πανδημία, για αυτονόητους λόγους, να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και λόγω Πάσχα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των ναών και τις πιθανές συναθροίσεις πιστών στα προαύλια των εκκλησιών εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας, στην καρδιά της Ορθοδοξίας, όμως, σοβεί μια άλλη, τεράστια κρίση, την επόμενη μέρα της οποίας, πιθανότατα, θα ζήσουμε αμέσως μετά την καμπή της υγειονομικής καμπύλης και σε κάθε περίπτωση ταυτόχρονα με τη «μετά κορωνοϊό» νέα πραγματικότητα.

Οι θεολογικές διαστάσεις της κρίσης ενυπάρχουν εντός των ευρύτερων, προαιώνιων, πολιτικών και γεωστρατηγικών στοχεύσεων και του ανταγωνισμού για την επικυριαρχία στον Ορθόδοξο κόσμο. Σύγκρουση ανάμεσα στο ελληνόφωνο κομμάτι της Ορθοδοξίας, που είναι και το κυρίαρχο ιστορικά και θεολογικά, και το σλαβόφωνο/ρωσόφωνο, το οποίο, με επιχείρημα τα πληθυσμιακά δεδομένα, επιθυμεί να πάρει τα θρησκευτικά σκήπτρα και δι’ αυτών να επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τις ευρύτερες εξελίξεις.

Κρίση, «πόλεμος» κατ’ άλλους, ουσιαστικά, ανάμεσα στο Πατριαρχείο της Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, πίσω από την οποία, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, λειτουργεί (γιατί δεν κρύβεται πάντα) το Κρεμλίνο και οι βλέψεις του. Σύγκρουση που διεξάγεται ανοιχτά, αλλά και με παρένθετα πρόσωπα και εκπροσώπους, εντός και εκτός Ορθοδοξίας, εντός και εκτός Ελλάδος.

Με τροχιοδεικτικά πυρά, αλλά και ευθείες βολές και πλήγματα που, προσώρας, έχουν ως αφορμή την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ως «οχήματα» τον «περιούσιο» εκκλησιαστικό, προσκυνηματικό τουρισμό των Ρώσων πιστών, μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων για το… παγκάρι και τις τοπικές κοινωνίες. Και ενορχηστρωτή της υποτιθέμενης «θεολογικής αυτής στρατηγικής με γεωπολιτικά πλοκάμια, οικονομικές διαστάσεις και πολύ χρήμα», όπως χαρακτηριστικά λέει ανώτατη πηγή, τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, τον «ΥΠΕΞ του Πατριαρχείου Μόσχας». Ενας «πόλεμος» που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ως «πεδίο μάχης» ακόμα και τη διαδοχή του Ιερώνυμου στην κεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδος, οψέποτε αυτή, «εκ της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων» εκκινήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά την απόφαση-πρωτιά της Συνόδου με την οποία αναγνωρίστηκε η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας (απόφαση που προήλθε έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων συνοδικών επιτροπών που είχε προτείνει ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος), σύμφωνα με πληροφορίες, «βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία ενός (φιλο)ρωσικού» μπλοκ, και μάλιστα εντός της ίδιας της Ιεραρχίας, στο ηγετικό, δηλαδή επίπεδο της «καρδιάς της Ορθοδοξίας», με ταυτόχρονα χτυπήματα εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Φαναρίου, της ίδιας της «ψυχής της Ορθοδοξίας».

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube