Weather Icon

Υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας!

Υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας!

Η κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο αυτή τη στιγμή είναι δραματική! Η εμπορική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους είναι στο μηδέν ενώ και το ηλεκτρονικό εμπόριο σημειώνει κάμψη λόγω οικονομικής αβεβαιότητας. Ειδικά στις Startups τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα μια και όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων.

Ήδη οι τουριστικές Startups έχουν μηδενική δραστηριότητα, έχουν απολύσει κόσμο ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης ενώ όλα τα νέα projects και οι πιθανές νέες συνεργασίες, γενικά στις Startups, έχουν παγώσει. Σε καλύτερη κατάσταση θεωρητικά βρίσκονται οι λίγες Startups οι οποίες έχουν πάρει κάποια χρηματοδότηση από VC μια και έχουν κάποιο δίχτυ ασφαλείας αλλά και αυτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν ίσως τις προβλέψεις και τα πλάνα τους.

Φυσικά όσες Startups ασχολούνται με την τηλεϊατρική και το HealthTech, το GovTech, την βιοτεχνολογία, την τηλεργασία και την τηλε-εκπαίδευση, θα δουν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται ενώ στον αντίποδα όλος ο τομέας του “sharing economy“, και ειδικά οι ανοιχτοί χώροι εργασίας, θα βρεθεί σε φάση αβεβαιότητας αν δεν βρεθεί το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 σύντομα. Ήδη υπάρχουν αρνητικές προβλέψεις ακόμα και για επενδυτικά μεγαθήρια όπως η Softbank, η οποία έχει επενδύσει αστρονομικά ποσά στο sharing economy με την πρόσφατη “διάσωση” της WeWork να γίνεται ακόμα πιο αβέβαιη.

Δυστυχώς στην Ελλάδα το οικοσύστημα Startups μόλις τώρα είχε αρχίσει να οργανώνεται, ακόμα καταγράφουμε “ποιοι και πόσοι είμαστε” και αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι να επισπευσθεί η λειτουργία της βάσης καταγραφής του Υπουργείου Ανάπτυξης και να αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται τα πρώτα μέτρα υποστήριξης.
Η Γαλλία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διάσωσης 4 δις Ευρώ το οποίο περιλαμβάνει προκαταβολές επιχορηγήσεων, φοροαπαλλαγές και έκτακτες μικροχρηματοδοτήσεις ενώ στην Γερμανία οι μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν 15.000 ευρώ σε διάφορες απαλλαγές σε περίοδο τριών μηνών, με τον συνολικό προϋπολογισμό αυτών των μέτρων να φτάνει τα 50 δις ευρώ!

Για τη συνέχεια StartUpper

 

H Blueground απολύει το 1/4 του προσωπικού της

Εχθές προειδοποιήσαμε ότι αν κράτος, VCs και άλλοι χρηματοδοτικοί φορείς δεν κινηθούν γρήγορα επίκειται καταστροφή στο χώρο των Startups.

Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, CEO της Blueground, ανακοίνωσε την απόλυση ή διαθεσιμότητα περίπου 130 στελεχών της, το 1/4 του συνόλου του προσωπικού της. Οι μικρότερες τουριστικές Startups έχουν ήδη σταματήσει την λειτουργία τους ενώ απολύσεις υπάρχουν και από άλλες Startups που ήταν φάση growth.

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube