Weather Icon

Το “καλό το παληκάρι” ξέρει κι άλλο μονοπάτι: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν Patriot στο Ν. Κουρδιστάν

Το “καλό το παληκάρι” ξέρει κι άλλο μονοπάτι: Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν Patriot στο Ν. Κουρδιστάν

Μια εξαιρετικής σημασίας είδηση για ολόκληρη την περιοχή, της Κύρου και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων, μεταδίδει σήμερα το κουρδικό BasNews.  Σύμφωνα με αυτό, οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot στην περιοχή του αυτόνομου Κουρδιστάν και στο Ιράκ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, για την προστασία των μονάδων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην επικράτεια του Ιράκ, οι οποίες έχουν γίνει στόχος πυραυλικών επιθέσεων από δυνάμεις φιλικά προσκείμενες στο Ιράν, μετά τη δολοφονία του Κασίμ Σουλεϊμάνι.

Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν τα συστήματα αυτά σε βάση που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, την Αρμπίλ, και στη βάση Ayn el Esed, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Αμπάρ.

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ και του Ιράκ, που μίλησα στο AFP, επιβεβαίωσαν την εγκατάσταση των δύο συστημάτων σε Ερμπίλ και Αμπάρ.

Επίσης, είναι υπό μετακίνηση άλλα δύο συστήματα Patriot από βάση του Κουβέιτ, όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιές περιοχές του Ιράκ θα εγκατασταθούν.

Οι ίδες στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι οι Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχι είναι ενοχλημένοι από την κίνηση αυτή, γιατί είναι σίγουροι ότι θα προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ εκκένωσαν τρεις στρατιωιτκές βάσεις που χρησιμοποιούσαν στο Ιράκ και τις παρέδωσαν στον ιρακνικό στρατό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube