REAL TIME |

Weather Icon

Ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Ε, όχι και να χαιρόμαστε!

Ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Ε, όχι και να χαιρόμαστε!

Στην πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας. Λίγα λόγια, πολλά έργα. Και όταν ένας πολιτικός δεν μπορεί να παράγει έργο, τότε ας σιωπήσει.

Σάκης Μουμτζής

Αυτόν τον κανόνα το υπουργείο Εξωτερικών δεν τον τήρησε και χαιρέτισε με επίσημη ανακοίνωση την ένταξη της «Βορείου Μακεδονίας» –όπως είναι υποχρεωμένο να αποκαλεί την γείτονα—στο ΝΑΤΟ.

Ηταν μια περιττή και, ως εκ τούτου, πολιτικά άστοχη δήλωση. Ανατρέπει όλη την διαδρομή που διήνυσε πάνω στο φλέγον ζήτημα η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση. Γιατί—εξ όσων γνωρίζω—δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής.

Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία ευθύς εξ αρχής εναντιώθηκε στην συμφωνία. Επίσης ευθύς εξ αρχής, τόσο ο αρχηγός της όσο και όλα τα στελέχη της, δήλωναν urbi et orbi πως « …αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι΄αυτό όλα κρίνονται τώρα…» ( Κυριάκος Μητσοτάκης).

Αυτή ήταν μια ειλικρινής και έντιμη στάση. Πέραν όλων των άλλων υπάρχει και η συνέχεια του Κράτους.

Συνεπώς, τα αναθαρρήσαντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατρεχάμενοι τους από την άστοχη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ας ξαναδιαβάσουν την δήλωση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Ας την ξαναδιάβαζαν όμως και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και ο πολιτικός τους προϊστάμενος. Δεν αντιλαμβάνονται πως όταν χαιρετίζουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ουσιαστικά χαιρετίζουν και την συμφωνία των Πρεσπών; Δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αναπόσπαστα στοιχεία; Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν πως η συμφωνία των Πρεσπών συνήφθη για να ενταχθεί η «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ;

Φυσικά και τα γνωρίζουν όλα αυτά. Διαφορετικά αλίμονο μας….Κι όμως με μια ανακοίνωση αναθεώρησαν—εξ αντικειμένου– μια πάγια πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, ουδείς τους υποχρέωσε να την συντάξουν και να την αποστείλουν στην γείτονα.

Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί αναμφίβολα μια επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης, καθώς όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχαίρουν για την δικαίωση της πολιτικής τους και απαιτούν συγγνώμη από την κυβέρνηση.

Και από την πλευρά τους πολύ καλά κάνουν. Το Υπουργείο Εξωτερικών τους έδωσε μιαν ανέλπιστη αφορμή.Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται.

Δεν έχω καμιά διάθεση να ανιχνεύσω τις αιτίες αυτής της περιττής ανακοίνωσης. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για διπλωματική αφέλεια ή για χάραξη προσωπικής στρατηγικής. Δεν γνωρίζω αν οφείλεται σε ανεπάρκεια υπηρεσιακών παραγόντων ή σε εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Εκείνο που γνωρίζω είναι, πως αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε ένα ρήγμα στην άψογη εικόνα της κυβέρνησης. Την θόλωσε. Δεν θέλω να πιστεύω πως, εν μέσω πανδημίας, κάποιοι δίνουν εξετάσεις σε διεθνή κέντρα.

Πάντως, ανεξαρτήτως όλων αυτών, στα εθνικά θέματα δεν χωρούν διπλωματικές αβροφροσύνες και προσωπικές στρατηγικές. Προσβάλλουν όλους αυτούς που στήριξαν και ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία και πολύ περισσότερους.

AP Photo/Boris Grdanoski

Πηγή: Λίμπεραλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube