Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Κύπρος , Τουρκία 22 Φεβρουαρίου 2020

Να δίνονται «ισοδύναμες απαντήσεις» στην κατοχική Τουρκία

Να δίνονται «ισοδύναμες απαντήσεις» στην κατοχική Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΑ βρίσκεται πολιτικά και στρατιωτικά στην ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύει χωρίς περιστροφές ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από τις ενέργειές του. Όπως είναι γνωστό, διαχρονικά η Άγκυρα ό,τι εξαγγέλλει το υλοποιεί. Και το κάνει αυτό – να εξαγγέλλει δηλαδή ενέργειές της – για να προετοιμάσει το έδαφος και να μειωθούν οι όποιες αντιδράσεις. Μπαίνει εν πολλοίς στη λογική του «σας το είπαμε, σας προειδοποιήσαμε, γιατί τώρα αντιδράτε;». Η κατοχική Τουρκία έχει εδώ και δυο μήνες εξαγγείλει γεωτρήσεις στις περιοχές που παρανόμως έχουν περιληφθεί στο λεγόμενο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης και προφανώς αυτό θα κάνει.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών – όχι για πρώτη φορά – ανακοίνωσε πως ένα τρίτο γεωτρύπανο θα κινηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, για να ξεκινήσει νέες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό με το τρίτο γεωτρύπανο είναι μάλλον ανέφικτο, καθώς ακόμη δεν είναι έτοιμο, καθότι μόλις έχει αγορασθεί από τη Βραζιλία. Έχει σημασία, όμως, να αναφερθούν τα όσα είπε ο νεοσουλτάνος, διότι σηματοδοτούν τα επόμενα βήματα της κατοχικής δύναμης:

«Δεν έχει αλλάξει η στάση μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανά μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σαράτζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ, λοιπόν, προετοιμάζεται και βαθμηδόν υλοποιεί. Το ζητούμενο είναι τι κάνει στην προκειμένη περίπτωση η Αθήνα. Πώς ενεργεί και πώς αντιμετωπίζει τις τουρκικές κινήσεις; Για να αντιδράσει η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει ολοκληρωμένη στρατηγική. Ένας σχεδιασμός, ο οποίος και να αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετική πολιτική και να υπερασπίζεται πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να θεωρούνται βαρίδια τα εθνικά θέματα.

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της εθνικής κυριαρχίας είναι αυτονόητο. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική επεκτατική πολιτική. Όταν απειλείται δεν μπορεί να σιωπά. Πρέπει να απαντά με το ίδιο νόμισμα. Κοντολογίς πρέπει να επιβάλλει ισοδύναμα τετελεσμένα. Αν, για παράδειγμα, λέγεται συχνά-πυκνά και ισχύει πως η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα αντίδρασης, λόγω της περιορισμένης ισχύος, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στις επιθετικές πολιτικές της κατοχικής δύναμης σε βάρος της. Όσο η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως στην αντίπερα όχθη την φοβούνται, τόσο πιο πολύ θα επιτίθεται, θα αμφισβητεί και θα προελαύνει. Αυτό είναι λάθος προσέγγιση. Αυτό θεωρείται τακτική αυτοχειρίας. Για να ακολουθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση θα πρέπει να διαμορφωθεί μιας άλλης προσέγγισης πολιτική, που θα αντιδρά και να αποτρέπει. Να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Θέση του “Φ”

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube