Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τεχνολογία 1 Φεβρουαρίου 2020

Μωσαϊκός Πόλεμος, ένα νέο ριζοσπαστικό μοντέλο μάχης

Μωσαϊκός Πόλεμος, ένα νέο ριζοσπαστικό μοντέλο μάχης

Στα εργαστήρια του Πενταγώνου, τα κορυφαία εξοπλιστικά μυαλά εργάζονται πάνω σε ένα νέο μοντέλο μάχης.

Το νέο τους όραμα για τον πόλεμο δεν είναι να κατασκευάσουν μεγαλύτερες, ταχύτερες ή ακόμα και πιο εξελιγμένες πλατφόρμες μάχης. Πρόκειται για τη λήψη πολλών μικρότερων, φθηνότερων, ίσως και κατώτερης τεχνολογίας συστημάτων, δεδομένης της ανάπτυξής τους με έναν ριζικά καινοτόμο τρόπο.

 

Ο επίσημος όρος είναι μωσαϊκός πόλεμος, αλλά μερικοί στρατηγιστές το παρομοιάζουν με τα Lego.

 

“Όπως και τα τουβλάκια Lego συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, έτσι και τα μωσαϊκού τύπου μοντέλα μάχης συνεργάζονται με άρρηκτο τρόπο μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ενιαίο μοντέλο προβολής ισχύος, το οποίο είναι αποτελεσματικό στην στοχοποίηση εχθρικών συστημάτων”, σύμφωνα με μια μελέτη του Mitchell Institute τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο μωσαϊκός πόλεμος είναι η λύση της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας ( DARPA ) στην ραγδαία αυξανόμενη στρατιωτική ικανότητα της Κίνας.

 

Οι στρατηγοί της Κίνας έχουν εκσυγχρονίσει τον στρατό τους για να παρακμάσουν τον ‘’εγκέφαλο’’ και το ‘’νευρικό σύστημα’’ του αμερικανικού στρατού – μια στρατηγική γνωστή ως στρατιωτική καταστροφή συστημάτων (δηλαδή διάλυση της πυραμιδοειδούς δομής του αμερικάνικου στρατεύματος). Έχουν επίσης επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και αντιπλοϊκά συστήματα που απειλούν τα αμερικάνικα υπερ-αεροπλανοφόρα και τα αεριωθούμενα αεροσκάφη.

Στις στρατιωτικές προσομοιώσεις που διεξήγαγαν Αμερικανοί αναλυτές, η Κίνα συχνά καταστρέφει ολοσχερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μερικά σενάρια πολέμου στην Νοτιοσινική θάλασσα.

 

Με τα αεροπλανοφόρα, τα αεριωθούμενα μαχητικά και τα συστήματα εντολών να μην είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν την κυριαρχία, ο αμερικανικός στρατός πρέπει να ανανεώσει την ισχύ του με οριζόντιες και όχι κάθετες δομές προβολής ισχύος.

 

Ένοπλες διενέξεις λογικής Lego

 

Τα πιο ισχυρά συστήματα προβολής ισχύος της Αμερικής έχουν πληθώρα ικανοτήτων. Το αεροσκάφος F-35, για παράδειγμα, είναι ένας εκτοξευτήρας πυραύλων, με αισθητικό ραντάρ, με τεχνολογίες stealth και πολλά ακόμα εντός μίας πλατφόρμας.

Με το μωσαϊκό πόλεμο, αντί για ένα περιορισμένο αριθμό πλατφορμών υψηλής τεχνολογίας, οι στρατιωτικοί διοικητές θα είχαν το στρατηγικό προβάδισμα μέσω αμέτρητων βλημάτων και πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που θα είναι μη επανδρωμένα.

Τα πάντα στη εξοπλιστική εργαλειοθήκη – όπως το ραντάρ, ο ανιχνευτής ραντάρ, συστήματα απόκρυψης, οι εκτοξευτές πυραύλων ή οι δυνατότητες του κυβερνοχώρου – θα χωριστούν σε αυτά τα μπλοκ, έτοιμα να βάλουν συνεργατικά.

 

 

Αυτά μπορούν να συναρμολογηθούν ανάλογα με την περίσταση για να ταιριάξουν σε κάθε πολεμικό σενάριο, δημιουργώντας μοναδικές εξοπλιστικές δομές για κάθε κατάσταση.

 

“Όπως και τα κεραμικά πλακίδια στα ψηφιδωτά, έτσι και αυτές μωσαϊκές δομές συνεργάζονται μαζί για να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη εικόνα ή, στην περίπτωση αυτή, ένα ενιαίο πακέτο προβολής ισχύος”, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της DARPA.

 

Η DARPA παρουσίασε για πρώτη φορά την έννοια του μωσαϊκού τον Αύγουστο του 2017 και από τότε το ανέπτυξε με δοκιμές σε σενάρια wargaming. Έχει αρχίσει να αναπτύσσει την τεχνολογία του πληροφοριοκεντρικού πολέμου που θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκρατήσει τις αναδυόμενες δομές μάχης.

 

Μια “παραδοσιακή” προσέγγιση σημαίνει: κατασκευή μονολιθικών συστημάτων σχεδιασμένων για συγκεκριμένους σκοπούς, λέει ο Harrison Schramm, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Αξιολογήσεων. Όσον αφορά τη στρατηγική, η ίδια η ύπαρξη αυτών των συστημάτων εκτοξεύει πολύ τις νατοϊκές δυνάμεις σε πάσης φύσεως πεδία μάχης. “Ως αντίπαλος, αν κοιτάξω τα συστήματά σας, μπορώ να αναλύσω γρήγορα ποια είναι η στρατηγική σας”, δήλωσε ο Schramm στο The Epoch Times.

 

«Η μεγάλη διαφορά εδώ (και η διιαφορετικότητα από άλλες ιδέες) είναι ότι οι δυνάμεις θα είναι σύντομα ικανές και μπορούν να καταλήξουν χρησιμοποιώντας τακτικές που δεν έχουν αναπτυχθεί προηγουμένως», δήλωσε ο Schramm. “Με άλλα λόγια, πρόκειται να καθορίσουμε τον τρόπο χρήσης των μαχητικών ικανοτήτων μας βάσει της αντίληψής μας για το πολεμικό σενάριο.  Το οποίο αποτελεί μια καινοτομία στα πεδία των μαχών. “

 

“Το μωσαϊκό προσπαθεί να μας αποσυνδέσει από την ιδέα του ότι έχουμε πλατφόρμες που μπορούν να πολεμήσουν μόνο με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ότι αν οι αντίπαλοί μας δεν μπορούν να μας προσβάλουν’’

 

Οι κυβερνήτες που προσπαθούν να καταλάβουν πώς να συνδυάσουν τις αποκεντρωτικές μονάδες προσβολές ισχύος, θα μπορούσαν να διευκολυνθούν μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. «Ένας τρόπος Μωσαϊκού Πολέμου θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα πεδίο μάχης όπου θα στέλνουμε ένα μη επανδρωμένο αεριωθούμενο όχημα ή ένα ρομπότ στις πρώτες γραμμές του πεδίου της μάχης’’ δήλωσε η DARPA . “Μπορεί να εντοπίσει μια τοποθεσία του εχθρού. Το μη επανδρωμένο σύστημα στέλνει τις συντεταγμένες πίσω, οι οποίες στη συνέχεια μεταδίδονται σε ένα μη-ορατό σύστημα προβολής ισχύος στις διατάξεις μάχης, το οποίο με τη σειρά του εκτοξεύει τα πυρομαχικά του και προσβάλει τον στόχο. “

 

“Ακούγεται σαν να είναι κάτι εύκολα εφικτό, αλλά δεν είναι ορθά σχεδιασμένο ακόμη”, δήλωσε ο Tom Burns, πρώην εργαζόμενος της DARPA, που είναι υπέρμαχος της  ιδέας του μωσαϊκού. Αυτή η αναντιστοιχία των συστημάτων κυριαρχεί σε όλον τον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ακόμα και η επόμενη γενιά F-35 είναι ανίκανη να επικοινωνήσει ορθώς με το κύριο αεροσκάφος συνεργασίας του, το F-22. Αυτό το είδος επικοινωνιακού ελλείμματος είναι ακριβώς το είδος του ζητήματος που η DARPA προσπαθεί να επιλύσει στην έρευνα και την ανάπτυξή της.

μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.theepochtimes.com/pentagon-working-on-radical-new-fighting-style-mosaic-warfare_3210312.html

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube