Weather Icon

Αβέβαιο το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι αμερικανικές εκλογές

Αβέβαιο το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι αμερικανικές εκλογές

Είναι φαινομενικά αδύνατο να προβλεφθεί το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σε συνδυασμό με αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, θα δώσουν απαντήσεις καθοριστικής σημασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ακαδημαϊκός Senem Aydin Duzgit.

”Καθώς η προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωζώνη έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί λόγω της εγχώριας δυναμικής της Τουρκίας, οι σχέσεις με την ΕΕ μπορούν  να συνεχιστούν μόνο σε λίγους περιορισμένους τομείς πολιτικής.” ανέφερε την Τετάρτη ο Aydin Duzgit καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Sabani.

Η τελωνειακή σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και η Συμφωνία του 2016 για την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, εξακολουθούν να αποτελούν δύο βασικούς τομείς οι οποίοι διαμορφώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ωστόσο οι περιορισμοί αυτοί αυξάνουν τι τρωτότητες στους δεσμούς των σχέσεων.

Καθώς η Τουρκία επικεντρώνεται σε άλλα πολιτικά ζητήματα, όπως κινήσεις νότια της Κρήτης για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι θεσμοθετημένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έχουν αποδυναμωθεί, ανέφερε η Aydin. Η Άγκυρα αλλάζει την τακτική της στο θέμα των Ευρωπαϊκών χωρών, από τις θεσμοθετημένες σχέσεις με την ΕΕ, προχωράει σε διμερής σχέσεις με ξεχωριστά Ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ευρώπη ενδέχεται να αναγκαστεί να αναπτύξει πολιτικές ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής άμυνας σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο πρόεδρος Trump στις εκλογές του Νοέμβρη, καθώς ο Trump έχει επιφυλάξεις για την προσφορά των Ευρωπαϊκών κρατών στο ΝΑΤΟ.

Εάν τα μέλη της ΕΕ επιχειρήσουν να ιδρύσουν ένα πιο αυτόνομο μοντέλο άμυνας εκτός ΝΑΤΟ, η Τουρκία ενδέχεται να βρεθεί ακόμα πιο απομονωμένη από την Δύση, δεδομένου ότι δεν ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, ανέφερε η Aydin.

”Είναι αδύνατο να αναμένουμε μία τόσο θετική εξέλιξη-αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας όσο και την μείωση των διμερών διπλωματικών σχέσεων που έχει η Τουρκία με κράτη μέλη, ιδιαίτερα με την Γερμανία” ανέφερε.

πηγή: www.ahvalnews.com

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube