Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Τρομοκρατία 8 Ιανουαρίου 2020

Washington Post: Το χρονικό της απόφασης Trump για την δολοφονία Soleimani

Washington Post: Το χρονικό της απόφασης Trump για την δολοφονία Soleimani

O Trump σκεφτόταν ένα δραστικό χτύπημα κατά του Ιράν αλλά αποφάσισε να δράσει την τελευταία στιγμή, γιατί δεν ήθελε να φανεί αδύναμος στις προκλήσεις του Ιράν

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου οι πλέον υψηλόβαθμοι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Trump, βρέθηκαν στο θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, όπου ο Trump ξεκινούσε τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους, ότι Αμερικανικά F-15 έπληξαν ιρακινές ομάδες πολιτοφυλακής στις βάσεις τους στο Ιράκ και τη Συρία, απαντώντας σε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με ρουκέτες, που κατέληξαν στον θάνατο ενός Αμερικανού εργολάβου δύο ημέρες νωρίτερα.
Όμως, εμπιστευτικά, είχε προκύψει ένα διαφορετικό θέμα: Το ενδεχόμενο να σκοτώσουν τον Ιρανό στρατηγό Qassem Soleimani, τον οποίο οι στρατιωτικοί ηγέτες χαρακτήρισαν ως υπεύθυνο για την επίθεση εναντίον ενός Αμερικανού πολίτη και ο οποίος πιθανόν να σκοτώνε και άλλους.
Το γιατί όμως ο πρόεδρος Trump επέλεξε αυτή τη στιγμή για να κάνει μια επιχείρηση εναντίον του ηγέτη της στρατιωτικής δύναμης Quds του Ιράν, εφόσον είχαν ανεχτεί επί μήνες την ιρανική επιθετικότητα στον Περσικό Κόλπο, αποτέλεσε θέμα εκτενούς συζήτησης ακόμη και στους κόλπους της διοίκησης του προέδρου.
Οι αξιωματούχοι έδωσαν διαφορετικούς και όχι απόλυτα αιτιολογημένους λόγους για την ώθηση του προέδρου Trump να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν σοκαρισμένοι με την απόφασή του, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο με έναν από τους παλαιότερους αντιπάλους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.
«Ήταν εξαιρετικά τολμηρό και μάλιστα εξέπληξε πολλούς από εμάς», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος με γνώσεις συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ του Trump και των συμβούλων του, που όπως και άλλοι μίλησαν για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Την Παρασκευή, ώρες μετά τον φόνο του Soleimani και ενός ακόμη ιρακινού ηγέτη στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό drone, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν σχεδίαζε «επικείμενες επιθέσεις που σκόπευαν να σκοτώσουν εκατοντάδες Αμερικανούς», αλλά αρνήθηκε να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δήλωσε στο CNN την Παρασκευή 3/1 ότι ο Soleimani «σχεδίαζε ενεργά να αναλάβει δράση στην περιοχή, με κυριότερη ενέργεια όπως το περιέγραψε, να είναι αυτή που θα έθετε σε κίνδυνο δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες Αμερικανικές ζωές.
Ξέραμε ότι ήταν επρόκειτο να δράσει.»
Στο Καπιτώλιο, οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν σύντομα τους νομοθέτες και το προσωπικό, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τους υποτιθέμενους ιρανικούς στόχους, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ήταν παρόντες.

Η άποψη των αναλυτών

Ορισμένοι αναλυτές ήταν σκεπτικοί σχετικά με την ανάγκη να σκοτωθεί ο Soleimani.
«Μπορεί να υπήρχε ένα εξελισσόμενο σχέδιο, όπως υποστηρίζει ο Pompeo αλλά ο Soleimani ήταν υπεύθυνος κυρίως για τη λήψη αποφάσεων και όχι τόσο με το σχεδιασμό δράσεων”, δήλωσε ο Jon Bateman, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος αναλυτής πληροφοριών στο Ιράν στον Οργανισμό Πληροφοριών Άμυνας.
«Ο θάνατός του δεν θα ήταν ούτε απαραίτητος ούτε αρκετός για να διαταράξει την επιχειρησιακή πρόοδο ενός επικείμενου σχεδίου. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να σοκάρει τον λογισμό της απόφασης του Ιράν» και να αποτρέψει μελλοντικά σχέδια επίθεσης, είπε ο Bateman.

Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube