Weather Icon
Ιράν 6 Ιανουαρίου 2020

FT : Κασέμ Σουλεϊμανί: Ποιος ήταν ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός

FT : Κασέμ Σουλεϊμανί: Ποιος ήταν ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός

Qassem Soleimani

Το προφίλ του 62χρονου επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς. Η ταπεινή καταγωγή και η εμπλοκή του στον πόλεμο με το Ιράκ. Πως αναρριχήθηκε στην ιεραρχία. Ποιο ήταν το δυνατό του σημείο ως στρατιωτικού. Η ευχή για «μαρτυρικό θάνατο».

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο γιός ενός εργάτη ο οποίος έγινε ο πιο επιφανής στρατιωτικός του Ιράν και ο άνθρωπος ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εμπλοκή της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε μια σειρά καταστροφικών πολέμων στη Μέση Ανατολή, πέθανε μετά από στοχευμένη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ.

Στον απόηχο του θανάτου του, Ιρανοί πολιτικοί δήλωσαν ότι για τον Σουλεϊμανί θα ήταν όνειρο να βρει «μαρτυρικό θάνατο» από τις ΗΠΑ, τον κύριο αντίπαλο του Ιράν, τον οποίο είχε προσπαθήσει να υπονομεύσει στη Μέση Ανατολή τις δύο περίπου δεκαετίες που ηγούνταν της επίλεκτης Δύναμης Κουντς.

Ένας από τους πιο διαβόητους στρατιωτικούς διοικητές του Ιράν τις τελευταίες δεκαετίες, ο 62χρονος θεωρούνταν εδώ και καιρό ως το σύμβολο των φιλοδοξιών της χώρας στην περιοχή. Βρισκόταν τόσο κοντά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν που τον έβλεπε σαν γιο του.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι ο θάνατος ήταν «πικρός» για το Ιράν αλλά υποσχέθηκε εκδίκηση, η οποία θα τον καταστήσει ακόμα «πιο πικρό» για τις ΗΠΑ.

Για τους εχθρούς του, ο Σουλεϊμανί ήταν υπεύθυνος για παρεμβάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, κυρίως στο Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο, όπου δημιούργησε και ανέθρεψε δυνάμεις αντιπροσώπων για να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ και των υποστηριζόμενων από το Ισραήλ δυνάμεων. Την Παρασκευή, στον απόηχο της επίθεσης που σκότωσε αυτόν και έναν ηγέτη ιρακινής πολιτοφυλακής που στηριζόταν από το Ιράν, το Πεντάγωνο κατηγόρησε τον Σουλεϊμανί «ότι ανέπτυσσε σχέδια επίθεσης σε Αμερικανούς διπλωμάτες στο Ιράκ» και ανέφερε ότι αμερικανικές δυνάμεις ανέλαβαν «αποφασιστική αμυντική δράση» μετά από «εντολή του προέδρου».

Αλλά για τους Ιρανούς, ακόμα και αυτούς που αντιμάχονταν τις περιφερειακές και αμυντικές πολιτικές που προωθούσε ο Σουλεϊμανί, αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Πολλοί Ιρανοί αποδίδουν την ήττα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ στις πολιτικές του Σουλεϊμανί, καθώς και το γεγονός ότι το Ιράν έχει παραμείνει ασφαλές, παρά τη γενικότερη αναταραχή στην περιοχή.

Παιδί μιας φτωχής οικογένειας από το απομακρυσμένο, ορεινό χωριό Κανάτ-ε Μάλεκ, στην περιοχή Κερμάν στο νότιο Ιράν, έφυγε από το σπίτι στα 12 για να εργαστεί στην οικοδομή. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος με το Ιράκ το 1980, ο Σουλεϊμανί, ο οποίος μόλις είχε μπει στα 20, μάζεψε μια ομάδα νεαρών ανδρών από το χωριό του για να κατευθυνθούν στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κουζεστάν και να πολεμήσουν.

«Ξεχώρισα τον Σουλεϊμανί επειδή από μια προσωπική πρωτοβουλία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα για να πολεμήσει κατά του Ιράκ» ανέφερε ο Χοσσέιν Μαράσι, φίλος του Σουλεϊμανί και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος τον συνάντησε πρώτη φορά το 1981 στα πεδία μάχης του νότιου Ιράν.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube