REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν 3 Ιανουαρίου 2020

Νέα αμερικανικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή

Νέα αμερικανικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή

Νωρίς το πρωί ο Ιρανός επικεφαλής του Ισλαμικού Επαναστατικού Στρατού που δραστηριοποιείτο στο Ιράκ δολοφονήθηκε από αμερικανικό βομβαρδισμό στην αυτοκινητοπομπή που μετέβαινε στην περιοχή της Βαγδάτης έπειτα από αίτημα του Αμερικανού προέδρου χωρίς την άμεση έγκριση του Κογκρέσου.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσαν την είδηση που όπως αναφέρεται ήρθε ως προς απάντηση για το Ιρανικό χτύπημα έναντι της αμερικάνικης πρεσβείας στην Βαγδάτη προ ημερών. Ο ηγέτης του ιρανικού κράτους κήρυξε τριήμερη περίοδο εθνικής επαγρύπνησης λόγω του μαρτυρικού θανάτου του Qassem Soleimani, κάνοντας λόγο για άμεση εκδίκηση του Ιρανικού κράτους.
Η επίθεση σύμφωνα με το επικεφαλή του Ιράν Hassan Rouhani ανοίγει αυτομάτως μέτωπα εντός του Ιράκ, της Συρίας και στα περίχωρα των συνόρων του Ισραήλ καθώς και της Σαουδικής Αραβίας. Όλες οι ιρανικοϊσλαμικστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τέθηκαν σήμερα το πρωί σε επιφυλακή έναντι του δυτικού παράγοντα που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Σύμφωνα με την επίσημη ιρακινή ραδιοτηλεόραση μαζί με τον θάνατο του Soleimani βρέθηκε νεκρός και ο ιρακινός στρατηγός Abu Mahdi al-Muhandis υπεύθυνος για τις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ιράκ.
Στην τιμητική ομιλία του Hassan Rouhani έγινε αναφορά για την προσφορά του στον ιρανικό έθνος καθώς και στην άμεση συμμετοχή του στην ιρανική επανάσταση το 1979 με σημαντικές παροχές από μέρους του Qassem Soleimani για την χώρα. Άξιο αναφοράς είναι πως ο Ιρανός πρώην επικεφαλής των φρουρών της επανάστασης είχε λειτουργήσει ως συνεργάτης με τις ΗΠΑ με σκοπό την εξάλειψη των φιλορωσικών συμφερόντων που δραστηριοποιούντο στον πολιτικό τομέα του ανατολικού Ιράκ.
Εν κατακλείδι συμπεραίνουμε πως πιθανότατα το Ιράν θα επιδιώξει στρατηγικά χτυπήματα στα σύνορα με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία με σκοπό την περαιτέρω φθορά της άμυνας τους. Νέο μέτωπο επίσης ανοίγει με τις φιλοαμερικανικές πολιτικές τάξεις του Λιβάνου. Κύριος στόχος φαίνεται να είναι για άλλη μια φορά οι αμερικανικές πηγές πετρελαίου στην Συρία και την Σαουδική Αραβία καθώς και η ιρανική παρενόχληση του ναυτικού των ΗΠΑ από την περιοχή της νοτιοϊρανικής θάλασσας αλλά και από την περιοχή του Κόλπου του Ομάν και του Αντέν.
Το εξέχουσας γεωπολιτικής δύναμης και σημασίας Ιράν φαίνεται πλέον να πηγαίνει με τον εν διαμορφώσει ανατολικό άξονα Ρωσίας – Κίνας προσφέροντας ενεργειακούς πόρους στην Κίνα που μέχρι τώρα απαγορεύετο λέγω αμερικανοϊρανικής συμφωνίας. Φόβοι υπάρχουν εντός των διακλαδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την μεταφορά πυραυλικής τεχνογνωσίας από μέρους της Κίνας στο καθεστώς του Ιράν αναβαθμίζοντας τους πυραύλους εδάφους-θαλάσσης που διαθέτει.
Μετάφραση-σχολιασμός Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή http://www.iran-daily.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube