Weather Icon

Το παρασκήνιο πίσω από τη διακρατική συμφωνία του EastMed

Το παρασκήνιο πίσω από τη διακρατική συμφωνία του EastMed

Πώς Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος έβαλαν μπροστά ξανά το σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Το «παράθυρο» για τη συμμετοχή της Ιταλίας και η απόφαση των ΔΕΠΑ και Edison για τη διάθεση 70 εκατ. για το έργο. Τα πολιτικά μηνύματα σε Άγκυρα.

Ο κύβος ερρίφθη για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed και στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι αρχηγοί των κρατών Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υπογράφουν τη διακρατική συμφωνία της πολιτικής και νομικής στήριξης του έργου.

Οι τρεις εταίροι του project φαίνεται ότι έχουν και την πολιτική στήριξη της Ιταλίας, η οποία αν και δεν θα μετέχει στην υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται να εκπροσωπείται από κυβερνητικό αξιωματούχο, ενώ και στην επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται: «Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία».

Η κίνηση των τριών συν του ενός συμμάχου αποτελεί, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της Αθήνας, κορυφαία γεωστρατηγική κίνηση και ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα των χωρών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου μέσα από την ανάπτυξη κοινών projects στην ενέργεια και άλλους τομείς. Φυσικά, κατά τις ίδιες πηγές, αποτελεί και απάντηση στην τελευταία προκλητική κίνηση Τουρκίας και Λιβύης να οριοθετήσουν τα θαλάσσια «σύνορά» τους, παραβιάζοντας όμως το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το κείμενο της διακρατικής στις αποσκευές του θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, αποζητώντας από τον Ντόναλντ Τραμπ τη στήριξη του αγωγού.

Πώς άλλαξαν, όμως, τα δεδομένα και ο EastMed, από κει που το καλοκαίρι φαινόταν σε τέλμα, λόγω και της άρνησης της Ρώμης να συμμετάσχει σε διακρατική συμφωνία; Πηγές αναφέρουν ότι η τελευταία κίνηση Τουρκίας – Λιβύης αφύπνισε τις εμπλεκόμενες χώρες και δια της διπλωματικής οδού επιδιώχθηκε και η επαναπροσέγγιση της Ιταλίας.

Παράλληλα, στις 10 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς και εν συνεχεία αμφότεροι με δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν τη στήριξη των χωρών τους στον αγωγό EastMed.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube