Weather Icon
Διεθνή 11 Δεκεμβρίου 2019

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί: «Μείνετε μακριά από την Αρκτική!»

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί: «Μείνετε μακριά από την Αρκτική!»

Η Ρωσία υπενθύμισε ξανά, λίγο πιο ωμά αυτή την φορά, ότι η Αρκτική είναι η «πολική πίσω αυλή της». Η Δύση ρισκάρει πόλεμο στην Αρκτική, γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ καλά θα κάνει να μείνει μακριά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός του Βόρειου Στόλου, Αντιναύαρχος Αλεξάντρ Αλεξέιεβιτς Μοϊσέιεφ.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας στην περιοχή έχουν αυξηθεί σημαντικά, λέει, προειδοποιώντας ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σύρραξης χωρών του ΝΑΤΟ με την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Αντιναύαρχο Μοϊσέιεφ, η παρουσία ασκούμενων Βρετανών και Αμερικανών στα πολικά νερά έχει διπλασιαστεί σε μια πενταετία. Άνθρωπος των υποβρυχίων ο ίδιος, ξέρει πολύ καλά για τι μιλάει.

«Τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες ασκήσεις πολύ κοντά στα βόρεια σύνορά μας. Οι ασκήσεις διέφεραν σε μέγεθος και περιελάμβαναν από πυρηνικά υποβρύχια και Ομάδες Μάχης αεροπλανοφόρων μέχρι επιχειρήσεις Ειδικών Δυνάμεων… Στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας συνδυασμένων δυνάμεων, με συνέπεια αυξημένες πιθανότητες σύγκρουσης» είπε.

Κατηγόρησε δε την Δύση ότι επιδιώκει να πιέσει την Ρωσία με κυρώσεις και ότι πολιτικοποιεί την πολυμερή συνεργασία στην Αρκτική ενώ μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία που δεν ανήκουν στην Συμμαχία επιδεικνύουν, όπως ισχυρίσθηκε, αυξημένο στρατιωτικό ενδιαφέρον για την Αρκτική μαζί με χώρες που δεν έχουν πολικά εδάφη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις αδεσμεύτων κρατών εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε ασκήσεις στην περιοχή» επεσήμανε. «Χώρες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πολικές περιοχές προσπαθούν ολοένα και πιο ενεργά να αποκτήσουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Αρκτικής…»

Αν και όπως είπε «δεν υπάρχουν προκλήσεις στην Αρκτική που να επιζητούν στρατιωτικές λύσεις» επέμεινε ωστόσο ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί την ενίσχυση της στρατιωτικής της δυναμικής στην περιοχή «αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». Πόσο πιο σαφές να το κάνει;

Οι παγερές δηλώσεις του επικεφαλής του Βόρειου Στόλου στο 9ο Διεθνές Φόρουμ για την Αρκτική, στην Αγία Πετρούπολη, έρχονται την ώρα που ο Πρόεδρος Πούτιν ανοίγει εκ νέου ή αναβαθμίζει παλιές σοβιετικές βάσεις σε 15.000 μίλια αρκτικής ακτογραμμής, εκσυγχρονίζοντας εγκαταστάσεις αλλά και υλικό. Τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της Αρκτικής –90 δισ. βαρέλια πετρελαίου, 1,7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 44 δισ. βαρέλια υγροποιημένου αερίου βάσει δυτικών εκτιμήσεων– θέλουν, κατά την Μόσχα, και την ανάλογη προστασία.

Πέρυσι η ρωσική Ναυτική Αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 100 περιπολίες πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό. Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Tu-142, ανθυποβρυχιακά Il-38 και τακτικά αναγνωριστικά Su-24MR φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ας σημειωθεί ότι στην αναβαθμισμένη βάση Ναγκούρσκοϊ, 1.350 χλμ βορείως του Μούρμανσκ, οι Ρώσοι θα έχουν διάδρομο μήκους 2.500 μ. ικανό να υποστηρίζει επιχειρήσεις μαχητικών MiG-31 ή Su-34 που θα σταθμεύουν εκεί.

Πέραν της αύξησης των ασκήσεων δυνάμεών της στην περιοχή, η Ρωσία εξοπλίζει στρατιωτικές βάσεις, όπως αυτήν στο απομακρυσμένο νησί Κατέλνιι, με σύγχρονα πυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα. Η Αρκτική γεμίζει με Κ-300P Bastion-P (κωδικός NATO, SS-C-5 Stooge) και 3K60 BAL, αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M2DT και Pantsir-S1 και πυροβολαρχίες S-300 και S-400. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι επάκτιες πυροβολαρχίες BAL (κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ, SS-C-6 Sennight) στην Χερσόνησο Σρέντνιι απέχουν μόλις 70 χλμ από το νορβηγικό συγκρότημα ραντάρ Globus II στο Vardø –το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Αρκτική, η Ρωσία ανέπτυξε μια νέα κλάση «πολεμικών παγοθραυστικών» (Σχέδιο 23550) βαριά οπλισμένων. Τα πλοία της κλάσης «Ιβάν Παπάνιν» μπορούν να σπάνε πάγο πάχους πάνω από 1,5 μέτρο, έχουν δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων cruise της ναυτικής έκδοσης «Καλίμπρ-ΝΚ» και διαθέτουν ελικοδρόμιο με υπόστεγο για την μεταφορά οργανικού ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου τύπου Ka-27 αλλά και UAV. Επίσης είναι εφοδιασμένα με δύο επιθετικά ταχύπλοα κλάσης Raptor.

Παράλληλα, η Μόσχα επιδιώκει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών στους ισχυρισμούς της ότι η ρωσική υφαλοκρηπίδα πρέπει να επεκταθεί, επιτρέποντάς της έτσι την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων ενεργειακών κοιτασμάτων της Αρκτικής. Αν μη τι άλλο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντιναυάρχου Μοϊσέιεφ είναι μια σαφής προειδοποίηση προς όσους έχουν παρόμοιες βλέψεις.

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube