Weather Icon

Στηρίζει Ερντογάν η κυβέρνηση Τραμπ: Εμείς δεν αναγνωρίσαμε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Στηρίζει Ερντογάν η κυβέρνηση Τραμπ: Εμείς δεν αναγνωρίσαμε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η κυβέρνηση του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία ακόμα προκλητική δήλωση, παίρνει το μέρος του “φίλου” του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας αυτή τη φορά βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη, ότι δεν θεωρεί ότι οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων, το 1915 είναι γενοκτονία, παίρνοντας ανοιχτά την πλευρά του τουρκικού κράτους, το οποίο, από τη στιγμή της ψήφισης από τη Γερουσία, της τροπολογίας του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, έχει επιδοθεί σε έναν λυσσαλέο αγώνα για να εμποδίσει την επίσημη κύρωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

“Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει” μετά τις ψήφους του Κογκρέσου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκ Ορτάγκους, σε μια σύντομη δήλωση.

“Οι απόψεις μας αντικατοπτρίζονται στην οριστική δήλωση του προέδρου για το θέμα αυτό, τον περασμένο Απρίλιο”, ανέφερε.

Στη δήλωση για την επέτειο της συστηματικής και μεθοδικής δολοφονίας 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, ο Τράμπ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμούν τα θύματα “μιας από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα”, αλλά δεν χρησιμοποίησε τη λέξη γενοκτονία.

Αντ’ αυτού ενθάρρυνε τους Αρμένιους και τους Τούρκους να “αναγνωρίσουν και να υπολογίσουν την οδυνηρή ιστορία τους”.

Η Τουρκία, αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι η γενοκτονία έλαβε χώρα από το 1915 μέχρι το 1923, μένει μόνο στο 1915, αποκλειστικά, θέτει τον αριθμό των νεκρών πολύ χαμηλότερα και απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο γενοκτονία, λέγοντας ότι και Τούρκοι πέθαναν, σε αυτό που θεωρεί μέρος των μαχών του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα, τον David Satterfield, αφού η Γερουσία ακολούθησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζοντας τις δολοφονίες ως γενοκτονία.

Τα ψηφίσματα της Γερουσίας και του Σώματος, πέρασαν με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσαν ότι ήταν η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών “να τιμά τη γενοκτονία των Αρμενίων με επίσημη αναγνώριση και ανάμνηση”.

Αλλά οι αποκαλούμενες απλές αποφάσεις, σε αντίθεση με τους νόμους που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο, δεν έχουν τη νομική ισχύ ή απαιτούν την υπογραφή του προέδρου, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει σημαντικό περιθώριο, όσο αφορά το πως θα προχωρήσει.

Οι σύμμαχοι του Τραμπ είχαν αρχικά προσπαθήσει να μπλοκάρουν τα ψηφίσματα στο Κογκρέσο με την ελπίδα ότι θα διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube