REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή 15 Δεκεμβρίου 2019

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη ανατρέπει τη συνθήκη των Σεβρών

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη ανατρέπει τη συνθήκη των Σεβρών

Δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ

Ανεβάζει κι άλλο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ που έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη κεκλεισμένων των θυρών, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, αγνοώντας τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αντιδράσεις για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Ειδικότερα, σε κοινή συνέντευξη στο ATV και το A Haber που έδωσε, ανέφερε πως «(Το μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη) είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών. Τώρα η συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας έχει επίσης υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μας. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο».

Πρόσθεσε δε σύμφωνα με το TRT Haber πως η Άγκυρα διαπραγματεύεται την αγορά τρίτου γεωτρύπανου κάνοντας λόγο για σεισμογραφικές και γεωτρητικές εργασίες σύντομα.

Ο Ερντογάν μίλησε ακόμη για το ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία στρατεύματα στη Λιβύη.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε: «Είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να δώσουμε όποια υποστήριξη είναι απαραίτητη στη Λιβύη».

Χθες, Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας με τον Σάρατζ και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Τη συνάντησή ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται πως Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας.

Η παραπάνω κίνηση έφερε έντονες αντιδράσεις κυρίως από την ελληνική πλευρά, με τον Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, ενώ προχώρησε και στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, ενώ την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube