Weather Icon

Η λογική του ευρωπαϊκού στρατού και η τεχνητή νοημοσύνη

Η λογική του ευρωπαϊκού στρατού και η τεχνητή νοημοσύνη

Της Ulrike Esther Franke

Υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ λίγη ευρωπαϊκή σκέψη για το τι σημαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για τον στρατό.

Οι ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης τείνουν να παραβλέπουν την Ευρώπη, εστιάζοντας στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Αλλά η ΑΙ θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο για τις ευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες, και οι αποφάσεις της για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη θα επηρεάσουν το μέλλον της στρατιωτικής ΑΙ.

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αντίθετες σε ότι αφορά στο φάσμα της ΑΙ στην Ευρώπη. Η Γαλλία θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη μέρος του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και δείχνει ξεκάθαρο ενδιαφέρον στην στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Γερμανία βλέπει την ΑΙ μόνο σαν οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα.

Ο δηλωμένος στόχος της νέας Κομισιόν για την επίτευξη “ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας” θα πρέπει να την οδηγήσει ώστε να ασχοληθεί με το ζήτημα της στρατιωτικής ΑΙ και να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εναρμονίσουν τις προσεγγίσεις τους.

Ενδεχόμενη αποτυχία να συντονιστεί σωστά σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να απειλήσει τη μελλοντική ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της PESCO και της ευρωπαϊκής άμυνας.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ:

https://www.ecfr.eu/publications/summary/not_smart_enough_poverty_european_military_thinking_artificial_intelligence

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube