Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Οκτωβρίου 2019

Κράτος Δικαίου

Κράτος Δικαίου
Στο κράτος δικαίου η κυβέρνηση και οι κρατικοί παράγοντες είναι υπόλογοι σύμφωνα με το νόμο. Οι νόμοι πρέπει να είναι σαφείς και να εφαρμόζονται ομοιόμορφα. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται έγκαιρα από ικανούς και ηθικούς δικαστές.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, το ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας, με ομόφωνη απόφαση των 11 μελών του, θεώρησε την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Boris Johnson παράνομη με συνέπεια την άμεση επαναλειτουργία της Βρετανικής Βουλής. Η απόφαση από μόνη της είναι ιστορική. Δεν έχει προηγούμενο.
 Το Δικαστήριο “έτριψε στη μούρη του πρωθυπουργού” την απόφασή του να διακόψει, ως μη όφειλε τη λειτουργία, του Κοινοβουλίου. Δεν είναι όμως η σημασία της απόφασης που με έσπρωξε να γράψω αυτό το σημείωμα. Είναι η ζήλεια που αισθάνθηκα όταν πληροφορήθηκα πως έφτασε η υπόθεση αυτή στα δικαστήρια. Αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε ένας Έλληνας πολίτης να τύχει αντίστοιχης μεταχείρισης. Παρά το αλλοπρόσαλλο του Brexit οι θεσμοί του κράτους δικαίου είναι ισχυροί στη Μεγάλη Βρετανία. Εδώ;

Στις 24 Ιουνίου ανέλαβε πρωθυπουργός ο Boris Johnson και ανακοίνωσε τη δέσμευση του να φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με, ή χωρίς συμφωνία.
Στις 28 Αυγούστου ο Boris Johnson εισηγήθηκε στη βασίλισσα τη διακοπή των εργασιών της Βουλής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής Bercow χαρακτήρισε το κλείσιμο συνταγματική εκτροπή.
Στις 29 Αυγούστου, την επομένη δηλαδή, ένας ιδιώτης, η Gina Miller, επιχειρηματίας, προσέφυγε εναντίον του πρωθυπουργού Boris Johnson στο ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου κατά της διακοπής των εργασιών της Βουλής.
Το ανώτερο δικαστήριο επελήφθη της υπόθεσης στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι δικηγόροι της Miller κατηγόρησαν τον Boris Johnson για κατάχρηση εξουσίας. Στις 6 Σεπτεμβρίου το ανώτερο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή. Η Miller όμως επέμεινε και δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. 
Το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε μια τριήμερη διαδικασία που άρχισε στις 17 Σεπτεμβρίου. Άκουσε τα επιχειρήματα εκπροσώπου της Gina Miller και πλειάδας εκπροσώπων του Boris Johnson. 
Στις 24 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την απόφαση του κατά του Boris Johnson.
Ανακεφαλαιώνω. Στις 29 Αυγούστου ένας ιδιώτης προσέφυγε κατά του πρωθυπουργού. Στη Μεγάλη Βρετανία. Στις 24 Σεπτεμβρίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, είχε τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Κέρδισε μια υπόθεση που μπορεί να στοιχίσει την πρωθυπουργία στον Boris Johnson.
 Μπορείτε να διανοηθείτε Έλληνα πολίτη να προσφεύγει κατά του πρωθυπουργού και η υπόθεσή του να εξετάζεται και να τελεσιδικεί μέσα σε ένα μήνα;
Σε τρεις μέρες μπόρεσε το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο να αποφασίσει. Τα δικά μας δικαστήρια γιατί χρειάζονται μήνες διασκέψεων και αναβολών; Συχνά λαμβάνονται αποφάσεις που επειδή είναι καθυστερημένες (πολλές φορές για χρόνια), είναι κατόπιν “εορτής”. Δικαιώνουν π.χ. φορολογούμενο που στο μεταξύ λόγω της καθυστέρησης έχει χρεοκοπήσει.
Ελπίζω η κυβέρνηση, που φιλοδοξεί να θέσει την οικονομία σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κατοχυρώσει το κράτος δικαίου βασική προϋπόθεση του οποίου είναι η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης από έμπειρους και έντιμους δικαστές.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube