Weather Icon

Ο ανεκδιήγητος Τσαβούσογλου και η αμετροέπεια ορισμένων

Ο ανεκδιήγητος Τσαβούσογλου και η αμετροέπεια ορισμένων
Πριν από μερικές μέρες, και συγκεκριμένα την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σε αυτή λοιπόν τη συνέντευξη, καμωνόταν ότι δυσκολευόταν να θυμηθεί το όνομα του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. «Πώς είναι το όνομά του;», ρώτησε με την υπεροψία να ξεχειλίζει από τις λέξεις. Τον Νίκο Χριστοδουλίδη λοιπόν, που δήθεν ο κύριος Τσαβούσογλου δεν θυμόταν, συνάντησε στους διαδρόμους της Νέας Υόρκης και είχε ένα σύντομο διάλογο. Ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε αυτή τη σύντομη κουβέντα που είχαν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού είχε κάνει λόγο για «συνομοσπονδία» και σε αυτή την κουβέντα ήταν παρών και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Και τι δεν ήθελαν να ακούσουν οι εδώ διάφοροι γνωστοί και άγνωστοι κύκλοι να ξεκινήσουν το τροπάρι κατά Αναστασιάδη υιοθετώντας άνευ -έστω και στο ελάχιστο- αμφισβήτησης ή αμφιβολίας τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει κάθε λόγο να αναφέρει και να υποστηρίζει ό,τι θέλει, αφού είναι προφανές και από την κατάληξη της κουβέντας των δύο, αλλά και με τα όσα δηλώνει από την ημέρα λήξης της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, ότι θέλει να ανοίξει μια νέα συζήτηση στο Κυπριακό. Από τότε μιλούσε για νέες ιδέες στο Κυπριακό. Το ίδιο κάνει έκτοτε με κάθε ευκαιρία. Από τότε είναι που ξεκίνησε η συζήτηση στα κατεχόμενα για τα μαρωνίτικα χωριά και από τότε ήταν που άνοιξαν θέμα για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σταθερά και στοχευμένα λοιπόν, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει μπει σε εφαρμογή. Αλλά για ορισμένους, φταίει η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι χειρισμοί Αναστασιάδη. Υιοθετούν αμάσητα τα όσα o Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει με κάθε ευκαιρία δημοσίως, ο οποίος με χαρά και μεγάλη ευχαρίστηση βλέπει κάθε φορά το πώς καταφέρνει με μια δήλωσή του να διχάσει τους Ελληνοκύπριους.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που πριν μερικές εβδομάδες ήταν στα κατεχόμενα και μοίραζε οδηγίες για τους περαιτέρω χειρισμούς σε σχέση με το Κυπριακό και επισκεπτόταν για να επιθεωρήσει ως μεγάλος βεζίρης του σουλτάνου την κατεχόμενη πόλη των Βαρωσίων και λίγες μέρες μετά δήλωνε ότι η περιοχή θα «ανοίξει»… Παίζοντας με τα νεύρα και τις ψυχές των ανθρώπων της πόλης. Ο οποίος ξεκάθαρα απείλησε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί δεν πρόκειται η Τουρκία να το επιτρέψει. Ο εκπρόσωπος μίας Κυβέρνησης που καθημερινώς προκαλεί σε Αιγαίο και Μεσόγειο παραβιάζοντας καθημερινά το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους και που κάθε τρεις και λίγο υπενθυμίζουν απειλητικά ότι δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν όσα έκαναν και το 1974…
Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά! Σημασία έχει ότι ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Αναστασιάδης τού πρότεινε συνομοσπονδία και έχει, λέει, και πρακτικά. Βέβαια και ο Νίκος Χριστοδουλίδης του είπε ότι και η δική μας πλευρά έχει πρακτικά, αλλά δεν βαριέσαι… Θα αμφισβητήσουμε κοτζάμ υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας που λέει ότι ο Αναστασιάδης του είπε να συζητήσουν για συνομοσπονδία;… Ε, όχι βέβαια… Αφού το σενάριο αυτό μπορεί να βολεύει ποικιλοτρόπως ορισμένους. Πόσο μάλλον όταν στο σενάριο βάζουν μέσα, εκτός από τον μεγάλο Νίκο, και τον μικρό Νίκο…

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube