Weather Icon
Γενικά θέματα , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 26 Σεπτεμβρίου 2019

Στεργιάδης. Τι ήταν τελικά; Θύμα ή θύτης; Πατριώτης ή προδότης;

Ο βραβευμένος με Κρατικό βραβείο συγγραφέας μιλάει στο Andro για το τελευταίο του βιβλίο, τα δραματικά γεγονότα στη Σμύρνη, την αντιπαλότητα Στεργιάδη-Χρυσόστομου, τις σχέσεις με την Τουρκία και τους σημερινούς αποδιοπομπαίους τράγους.  
Είναι ένα γεωγραφικό δεδομένο από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Μας έτυχε να είμαστε γείτονες με την Τουρκία. Οσα μας ενώνουν, τόσα και μας χωρίζουν. Φαίνεται, άλλωστε, και από τη σημερινή κρίση γύρω από την εκμετάλλευση του Αιγαίου και τις ακροβασίες του Ερντογάν.
Όμως, υπάρχει αιματηρή προϊστορία στις σχέσεις μας με την όμορη χώρα. Τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης, η κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, η προσφυγιά και οι αλύτρωτες πατρίδες είναι δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο εθνικό υποσυνείδητο. Έφταιξε η επεκτατικότητα των Τούρκων; Το ότι οι ξένες δυνάμεις μάς άφησαν απροστάτευτους; Φταίνε τα δικά μας λάθη, οι αβελτηρίες και το ίδιον της φυλής να τρώει μόνη τις σάρκες της; Πίσω από τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας κρύβονται πάντα τα δρώντα πρόσωπα. Αυτά που πήραν πάνω τους την ευθύνη των επερχόμενων γεγονότων. Ο βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης μιλάει στο Andro με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο «Σμύρνη 1919-1922/Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσοστόμου».


Για τη συνέχεια Andro

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube