Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο ελευθερωτής έγινε σύμβολο της τυραννίας


Μοναχικός, ταπεινωμένος, μακριά από την πατρίδα του. Ετσι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο «πατέρας» της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές των απελευθερωτικών κινημάτων που γκρέμισαν την αποικιοκρατία στην Αφρική, αλλά κατέληξε να συμβολίζει τον εκφυλισμό τους, τη χρεοκοπία και την τυραννία.
Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία) επί 37 συναπτά έτη, μέχρι την προ διετίας ανατροπή του από τον στρατό, ο Μουγκάμπε άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, όπου νοσηλευόταν. Ο διάδοχός του Εμερσον Μνανγκάγκουα ανέφερε ότι «ο σύντροφος Μουγκάμπε υπήρξε προσωπικότητα-εικόνισμα της απελευθέρωσης», ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα χαρακτήρισε τον απελθόντα «πρωτοπόρο στον αγώνα της Αφρικής εναντίον της αποικιοκρατίας». Στην Κένυα, οι σημαίες ανεμίζουν μεσίστιες αυτό το Σαββατοκύριακο για να τον τιμήσουν. Στην ίδια τη χώρα του, που εξακολουθεί να βουλιάζει σε βαθιά οικονομική κρίση, δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή του, η κληρονομιά που άφησε πίσω του είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube