Weather Icon

Σφραγίζονται οι συμφωνίες της Κύπρου με την Total – Προχωρά σε νέο κύκλο αδειοδοτήσεων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ

Η Λευκωσία, αν και συνεχίζει να απορρίπτει τη διασύνδεση του κυπριακού προβλήματος με το θέμα του φυσικού αερίου, εν τούτοις, φαίνεται να ερωτοτροπεί με την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού ενεργειακού φόρουμ, με τη συμμετοχή των Τ/κ, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
Με επέκταση του ερευνητικού της προγράμματος απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στην επίταση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας, προς πάσα κατεύθυνση, το μήνυμα ότι η ενεργειακή της στρατηγική συνεχίζεται απαρέγκλιτα, συμφώνως προς το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και το δικαίωμα προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», η Λευκωσία προβαίνει στην πλήρη υλοποίηση του ενεργειακού της σχεδιασμού, η οποία περιλαμβάνει, αφενός, όλα τα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και, αφετέρου, την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων εταιρειών (Total, Exxon Mobil, Eni), γεγονός που μεγιστοποιεί, στρατηγικά, τον τελεστή διασφάλισης του προγράμματος έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Έναν από τους βασικούς άξονες της επέκτασης του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί ο νέος κύκλος αδειοδότησης, ο οποίος θα διενεργηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή αρχές του ερχομένου.
Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας προβαίνουν, με εντατικούς ρυθμούς, στην τεχνοκρατική προετοιμασία του νέου κύκλου αδειοδότησης, ο οποίος αναμένεται να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει και τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση για την Αφροδίτη.

Ένας από τους βασικούς άξονες της επέκτασης του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί ο νέος κύκλος αδειοδότησης, ο οποίος θα διενεργηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή αρχές του ερχομένου

Ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες
Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, προς οριστική ρύθμιση βαίνουν και κάποιες από τις βασικές εκκρεμότητες του ενεργειακού σχεδιασμού, ήτοι, 
  • υπογραφή με την Total του συμβολαίου για το τεμάχιο 7, 
  • προέκταση της συμφωνίας με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό και στα υπόλοιπα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, 
  • οριστικοποίηση του θέματος του συμβολαίου για την Αφροδίτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Υπουργείου Ενέργειας, μόνον μερικές τυπικότητες, νομοτεχνικής υφής, απομένουν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το τεμάχιο 7, και, περί τα τέλη Ιουλίου, το όλο θέμα θα αχθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. «Απαιτούνται ακόμη κάποιες εγκρίσεις, ενώ απομένει η διαδικασία ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Το ζήτημα, αυτήν τη στιγμή, είναι μόνον τυπικό και, ώς το τέλος του επί θύραις μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να αχθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου», μας τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι το ίδιο ισχύει και για τη συμφωνία για προέκταση της συνεργασίας με την Total και στα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία όχι μόνο βρίσκεται εν ισχύι, «αλλά η συνεργασία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό εμβαθύνεται ολοένα και περισσότερο».
Αίσια έκβαση φαίνεται να έχει και το θέμα της οριστικοποίησης του συμβολαίου για το κοίτασμα «Αφροδίτη», καθώς, και εδώ, απομένει μόνον η ολοκλήρωση των νομοτεχνικών ελέγχων και του σχεδίου εκμετάλλευσης, ενώ, παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τις εταιρείες και η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο του ενδεικνυόμενου δημόσιου διαλόγου.
Μόνιμη βάση εξυπηρέτησης
Την ίδια ώρα, θετικά προχωρεί και το «φλέγον» θέμα της δημιουργίας μόνιμης βάσης εξυπηρέτησης των εταιρειών που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που θα καταστήσει δυνατή τη διενέργεια ταυτόχρονων γεωτρήσεων. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η δημιουργία μόνιμης βάσης αποτελεί πάγιο αίτημα των εταιρειών, οι οποίες θεωρούν ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό το έργο τους.
Όπως πληροφορούμαστε, αυτήν τη στιγμή το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην προκήρυξη του σχετικού προσφοροδοτικού διαγωνισμού. Η μόνιμη βάση εξυπηρέτησης αναμένεται να αναπτυχθεί στο Βασιλικό, ενώ μέχρι τη δημιουργία και λειτουργία της θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ο λιμένας Λεμεσού.
Επιχειρεί πακετοποίηση η Άγκυρα
Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρεί, διά της άσκησης ωμής στρατιωτικής ισχύος, να σύρει την ελληνική πλευρά σε μια μορφή πακετοποίησης του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, από την οποία θα εξέλθει πολλαχώς κερδισμένη, αποκομίζοντας οφέλη εξ αμφοτέρων των θεμάτων.
Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο μεν Κυπριακό, θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση από θέση ισχύος και επιβάλλοντας τους δικούς της όρους, στο δε θέμα της ενέργειας θα έχει καταφέρει να επιβάλει την καταστροφική, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λογική της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων που ευρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πράγμα που θα σημαίνει, ipso facto, άρση της κυριαρχίας της ΚΔ και πλήρη προτεκτορατοποίηση της Κύπρου από την Άγκυρα.
Ήδη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, σ’ ένα ρεσιτάλ πρωτοφανούς θρασύτητας, κάλεσε την Κύπρο να συνεργαστεί για διαμοιρασμό και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων με τους Τουρκοκυπρίους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας win-win, λέγοντας, μάλιστα, ότι η Άγκυρα ξέρει να… μοιράζεται το φυσικό αέριο και ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται και η απέναντι πλευρά!
Ιδέα για Forum
Η Λευκωσία, από την πλευρά της, αν και συνεχίζει να απορρίπτει τη διασύνδεση του κυπριακού προβλήματος με το θέμα του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι, μια τέτοια εξέλιξη, «θα είναι καταστροφική εφ’ όλης της ύλης για την Κυπριακή Δημοκρατία», εν τούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, φαίνεται να ερωτοτροπεί με την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού ενεργειακού φόρουμ, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, έως την επίλυση του Κυπριακού. Ιδέα, η οποία, ωστόσο, δεν προβλέπεται να βρει ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά, αφού θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι η σύσταση μεικτής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, η οποία να διαχειρισθεί όλα τα ζητήματα φυσικού αερίου (έρευνες, εκμετάλλευση, συμφωνίες, υποδομές, μεταφορά στις αγορές, κατανομή εσόδων κ.λπ.), γεγονός που, επί της ουσίας, θα συνιστούσε μιαν άτυπη αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος από την ΚΔ. Επιπλέον, οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, επί τη βάσει των τετελεσμένων που δημιουργεί, υπερβαίνουν τέτοιου είδους ρηχές συμψηφίσεις των ε/κ υποχωρήσεων με τον εκδιπλούμενο τουρκικό μαξιμαλισμό.
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube