Weather Icon

Κυρώσεις κατά Τουρκίας δείχνει η Σύνοδος Κορυφής των «28»

Κυρώσεις κατά Τουρκίας δείχνει η Σύνοδος Κορυφής των «28»
 Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες    
«Στοχευμένα μέτρα», τα οποία παραπέμπουν ευθέως σε ουσιαστικές κυρώσεις, κατά παντός υπευθύνου (ενδεχομένως και της ίδιας της Τουρκίας, εταιρειών ή/και προσώπων), ζητά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια πολύ σημαντική προσθήκη, εξειδίκευσε προς το θετικότερο τα Συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επικυρώνοντας χθες στο ανώτατο δυνατόν επίπεδο, τους όρους εντολής προς τη Κομισιόν και προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, προκειμένου «να υποβάλουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση, περιλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων (targeted measures)».  Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του «Φ», το κείμενο των Συμπερασμάτων των ηγετών των «28» υιοθετεί εξειδικευμένη «αυτόνομη αναφορά», κάτι που ήταν ευθύς εξαρχής επιδίωξη της Λευκωσίας, η οποία προσέβλεπε σε συγκεκριμένη επισήμανση για «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας.  
Τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ «καταδικάζει τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις υφιστάμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας» και «υπογραμμίζουν τις άμεσες και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν αυτές οι έκνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων». 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες». 
Επιπλέον, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση (σ.σ. των ΥΠΕΞ) προς την Κομισιόν και προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση, περιλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων». 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.  
Με βάση και τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό που πλέον αναμένεται είναι η υποβολή των «επιλογών για κατάλληλα μέτρα». Δηλαδή, μια λίστα μέτρων, η οποία θα κινείται αφενός σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με το πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων και ευρωτουρκικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Και αφετέρου προς την κατεύθυνση νομικά στοχευμένων μέτρων. 
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υποβολή της λίστας μέτρων δεν σημαίνει και αυτόματη υιοθέτησή τους. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε δύο χρόνους. Καταρχάς οι «28» θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για το πλαίσιο επιβολής μέτρων και εν συνεχεία, σε δεύτερο χρόνο με ειδική πλειοψηφία, αναφορικά με την εξειδίκευση των εν λόγω μέτρων. 
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι τίποτα δεν θα γίνει αυτόματα, ούτε και απλοποιημένα, αλλά ενδέχεται να απαιτηθεί χρόνος, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, περιλαμβανομένων και των μέτρων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό (τα οποία χθες ανανεώθηκαν ομόφωνα). 
Παράλληλα, θα απαιτηθούν και νέες προσπάθειες της Λευκωσίας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το ουσιαστικό βήμα που έγινε από τους ΥΠΕΞ και ενισχύθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, για την επιβολή μέτρων, δεν θα μείνει μετέωρο. Με δεδομένες και τις κινήσεις των «γνωστών υπόπτων», οι οποίοι εξακολουθούν να παρεμβαίνουν υπέρ της Άγκυρας.  
Γίνεται κατανοητό ότι καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει και το σκηνικό επί του εδάφους, δηλαδή το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ.  
Το θέμα των Συμπερασμάτων, των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, καθώς και της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μερικές ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. 
Ο κ. Τουσκ, με ανάρτηση στο twitter φρόντισε να δώσει στίγμα προθέσεων. Ανέφερε ότι ανέμενε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, αλλά και την ετοιμότητά του να απαντήσει κατάλληλα. 
Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε και συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  
Θετική έναντι της Λευκωσίας ήταν η τοποθέτηση του ηγέτη της Ιρλανδίας, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό της Κύπρου, για υπεράσπιση της κυριαρχίας και των χωρικών της υδάτων. Ο Λίο Βαράντγκαρ ανέφερε ότι έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ισχυρού λεκτικού στα Συμπεράσματα, αναγνωρίζοντας όπως είπε, ότι η κυριαρχία της Κύπρου και τα δικαιώματά της υποσκάπτονται από τη δράση της τουρκικής κυβέρνησης, κάτι για το οποίο εξέφρασε έντονη αντίθεση.
 Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube