Weather Icon

«Πορφύρα κι αίμα» ΙΙ

«Πορφύρα κι αίμα» ΙΙ
Φωτο. Αθήνα, Πολεμικό Μουσείο, ο Κων/νος Παλαιολόγος, γραμμένος ο επίσημος τίτλος του «Κωνσταντίνος εν Χριστώ τω Θεώ πιστός Βασιλεύς Αυτοκράτωρ Ρωμαίων Παλαιολόγος, δεν ανακηρύχτηκε ποτέ Άγιος, λόγω του αναθέματος του Πατριάρχη, όμως άγιασε η μητέρα του η Ελένη Δραγάση, πολύ αγαπητή ως Αυτοκράτειρα, την έλεγαν «μάνα του λαού», διότι αφουγκραζόταν κάθε δυσκολία και βοηθούσε όλο τον κόσμο.
 Μετά το θάνατο του συζύγου της Αυτοκράτορα έγινε μοναχή με το όνομα Υπομονή, ότι δηλ έδειχνε σε όλη της την ζωή. Πέθανε 3 χρόνια πριν την Άλωση και δεν είδε τον γιο της να πεθαίνει μαρτυρικά στα τείχη της Πόλης. Η κάρα της (το κρανίο της) στο Λουτράκι Κορινθίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της σήμερα, ανήμερα της Άλωσης!
Της Οσίας Υπομονής λοιπόν σήμερα, την γιορτάζουμε όλοι, για ευνόητους λόγους !
29 Μαΐου 1453, «εάλω η Πόλις», μέρος δεύτερο. Βυζάντιο δεν υπήρξε ποτέ!, ο όρος εκ του πονηρού, έτσι μας επιβλήθηκε, τον χρησιμοποιούμε για πρακτικούς λόγους για να συνεννοηθούμε. ” Πιστός εν Χριστώ τω Θεώ βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων” αυτός είναι ο επίσημος τίτλος του Αυτοκράτορα (φωτο 1), επικράτεια είναι η εκ-χριστιανισμένη και εξ-ελληνισμένη Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Ρωμανία, Ρωμιοί και Ρωμιοσύνη το όνομα μας.
Η λέξη Βυζάντιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα από τον Γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ. Βυζαντινούς λέγανε τότε μόνο τους κατοίκους της πόλης που χτίσθηκε στην θέση της παλιάς αποικίας των Μεγαραίων, τον Βύζαντα. Μοναδικός κληρονόμος και συνεχιστής της παγκόσμιας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η Κων/πολη. 
Η χρήση του όρου «Ρωμαϊκός» από οποιονδήποτε άλλον σφετεριστική και καταχρηστική, όπως συνέβη με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία των Φράγκων ( η σημερινή Γαλλία/Γερμανία) που ίδρυσε ο Καρλομάγνος το 800. Το ίδιο και ένας Πατριάρχης, Οικουμενικός, αυτός της Κων/πολης που δεν μπορεί να υποταχθεί σε άλλον επίσκοπο π.χ τον Πάπα. 
Ο όρος Βυζάντιο καθιερώθηκε από τους Λατίνους της Δύσης ακριβώς για να μην θυμίζει ότι αποτελεί τον μοναδικό νόμιμο διάδοχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και για να καλύψουν τις δικές τους ενοχές!.

Όταν η Δύση ήταν κατακερματισμένη σε φυλές που ζούσαν με ανταλλαγή αγαθών, στο Βυζάντιο υπήρχαν διοικητικοί θεσμοί, νομοθεσία, ισχυρό νόμισμα, τέχνη. Η δουλεία είχε καταργηθεί ήδη από τον 12ο αιώνα, ενώ η Βυζαντινή νομοθεσία απαγόρευε την «μετά βασάνων εξετάζεσθαι», όταν στην Δύση αργότερα καμάρωναν για την Ιερά Εξέταση. 
Δεν πηγαίναμε εμείς στην Δύση, οι Δυτικοί έρχονταν σε εμάς, έμποροι, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, μισθοφόροι, κληρικοί, απλοί άνθρωποι-προσκυνητές μια που ο δρόμος για τους Αγίους Τόπους πέρναγε από την Πόλη, η πολιτιστική ανωτερότητα δεδομένη.
Με την άλωση του 1204 από τους Λατίνους Σταυροφόρους, συνέβη και κάτι καλό. Σε όλη την διάρκεια του Βυζαντίου η λέξη Έλληνας σημαίνει τον ειδωλολάτρη, τον φαύλο, ακατανόμαστη και η Αθήνα, μέσα στον Ακάθιστο Ύμνο στους χαιρετισμούς στην Παναγία αναφέρεται «Χαίρε (η Παναγία), η τας πλοκάς των Αθηναίων διασπώσα». 
Σύμφωνα με σύγχρονη θεώρηση, η πρώτη μας εθνική αφύπνιση ήταν η άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους. Πριν, υπήρχαν οι Χριστιανοί και οι αλλόθρησκοι, τώρα έρχονται οι ίδιοι οι Χριστιανοί μπαίνουν σπίτι σου και σε ρημάζουν, άρα υπάρχει κάτι άλλο που σε διαχωρίζει, όχι η θρησκεία αλλά το ΕΘΝΟΣ, αυτοί είναι Φράγκοι, Βενετοί, Καταλανοί και εμείς τι ? ” εσμέν Έλληνες το γένος, ως η φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί” φωνάζει ο Γεώργιος (Πλήθων) ο Γεμιστός στον Μυστρά, ο πρωτεργάτης της Εθνικής μας αφύπνισης, η λέξη Έλληνας σταματά να έχει αρνητικό χρώμα, η ληξιαρχική πράξη γέννησης του σύγχρονου Ελληνικού Έθνους!
Σαν σήμερα «Η Πόλη εάλω», στην Δύση ξεκινά η Αναγέννηση, για εμάς ο Μεσαίωνας! Ακόμα χειρότερα, ο Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική και πια ο Ατλαντικός μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον, η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα στα χέρια των Οθωμανών ξεχνιούνται. 
Η πολιτισμένη Ευρώπη ταυτίζεται με την Καθολική Δύση, η Ελλάδα και η Ανατολή με τους Τούρκους. 
Έπρεπε να φτάσουμε στα 1821, να προηγηθεί ο Διαφωτισμός, Ρομαντισμός, Νεοκλασικισμός, η Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση για να μας ξαναθυμηθούν και εν μέρει να ξεπληρώσουν το χρέος τους. 
Η Τραπεζούντα στον Πόντο θα επιβιώσει λίγο περισσότερο, θα πέσει το 1461, ακριβώς όσο χρειάστηκε για να θρηνήσει τον χαμό της Βασιλεύουσας. ” Η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία πάρθεν” αλλά και να αναφωνήσει “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο”!
Στα σχόλια: Η Κόκκινη Μηλιά είναι ο μυθικός τόπος προς τον οποίο θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι από την Κωνσταντινούπολη όταν ξυπνήσει από τον ύπνο του και πάρει το σπαθί του ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς». Κατά μια εκδοχή είναι η περιοχή από εκεί από όπου μας ήρθαν, τα υψίπεδα της Μογγολίας. Για την Κόκκινη Μηλιά έγραψε ο Απόστολος Καλδάρας και ο Πυθαγόρας, φανταστείτε τι θα άκουγαν σήμερα, εθνικιστές με αλυτρωτικές βλέψεις ! Οι θρύλοι και οι μύθοι μας κάνουν έθνος, συμπαγή οικογένεια!
« Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» τραγουδά η Χαρούλα Αλεξίου,
(ε όχι και η Χαρούλα εθνικίστρια!)
Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά
που λένε τα γραμμένα,
τo `να σκοτώθηκε, τ’ άλλο λαβώθηκε
δε γύρισε κανένα.
Για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά
ούτε φωνή, ούτε λαλιά.
τον τραγουδάει όμως στα παιδιά,
σαν παραμύθι η γιαγιά……

Δημήτρης Τριάντος




Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube