Weather Icon

Τα οικονομικά – και πάλι

Τα οικονομικά – και πάλι

Δημοσιοποιήθηκαν σήμερα τα στοιχεία υπολοίπων των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Μειωμένα κατά €2.5 δις περίπου έναντι του Μαρτίου – από την άλλη, οι καταθέσεις στην ΤτΕ αυξήθηκαν κατά €0.6 δις περίπου. Το σύνολο των διαθεσίμων μειώθηκε τον Απρίλιο κατά €1.9 δις, από €45.4 δις σε €43.6 δις. Μέσα σ’ αυτά είναι τα μαξιλάρια, σκληρό και μαλακό, μέχρι τα κέρματα που βρέθηκαν στον καναπέ επαρχιακού δημάρχου. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (κυρίως αεροδρόμιο). Μέχρι τις εκλογές δεν αναμένονται εισροές πέραν ενδεχόμενου δημοσιονομικού πλεονάσματος (το πολύ €100 εκατ το μήνα) – ακόμη και τα €640 εκατ της επιστροφής κερδών ομολόγων ΕΚΤ, εάν δώσει την τελική έγκριση το Eurogroup, θα καταβληθούν το νωρίτερο Ιούλιο. Όμως, υπάρχουν υποχρεώσεις χρεολυσίων τον Ιούνιο ύψους €4.51 δις. Από τα διαθέσιμα πληρώνονται και τα μέτρα του «Ευκλείδη δώστα όλα» και ό,τι άλλο πληρωθεί προεκλογικά. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στις αγορές ψιλοχάθηκε, ο επόμενος πρωθυπουργός θα βρεθεί με διαθέσιμα κατά €6 δις λιγότερα. Το μόνο παρήγορο είναι πως η επόμενη μεγάλη πίεση θα έλθει τον Οκτώβριο για περίπου €2 δις.

Ας έλθουμε στα συγκαλά μας, γιατί ο καιροσκοπισμός και η επικοινωνιακή μπουρδολογία πρέπει να έχουν ένα φραγμό. Φαντασθείτε αποπληρωμή του ΔΝΤ (€3.7 δις) και δημιουργία του λογαριασμού εγγυήσεως (€5.55 δις), αθροιστικού ύψους €9.25 δις. Πλέον τα περίπου €6 δις μέχρι τον Ιούνιο, συνολικά πάνω από €15 δις, €9.5 δις εκροές. 
Βάλτε και τα ληξιπρόθεσμα που δεν λένε να πέσουν ενώ πρέπει να μηδενιστούν 31/5, €2.2 δις, και μένουν διαθέσιμα €32 δις το πολύ, εκ των οποίων τα €22 έως €24 δις θα είναι υπό την διαχείριση των δανειστών!
Δεν ξέρω πώς μπορεί να τα βγάλει πέρα ο επόμενος πρωθυπουργός χωρίς βοήθεια από τους εταίρους. Ακόμη χειρότερα, πώς θα αφήσουν οι εταίροι την κατάσταση χωρίς παρέμβαση. Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή, παρά τις μεγαλοστομίες για μαξιλάρια 31, 35, 45 ή 50 δις ευρώ.
Δεν αναφέρομαι σ’ αυτά από μαζοχισμό. Το ζήτημα είναι πως εάν οι πολίτες δεν έχουν ενημέρωση για την πραγματική πραγματικότητα, για την ασφυξία που κληροδοτούν οι τσιπροτσακαλώτοι, πολύ εύκολα μπορεί να βρεθούμε σε μια ανακύκλωση της εσωτερικής κρίσης και του λαϊκισμού.
Στο διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη των διαθεσίμων. Να παρατηρήσω πως η κάμψη τον Απρίλιο, πριν τις εκταμιεύσεις του Μαΐου, παρατηρείται το μήνα Δεκέμβριο ή σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. πριν την καταβολή της τελευταίας δόσης του μνημονίου που έπρεπε να πληρωθούν διάφορα).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube