Weather Icon

Καιρός να σοβαρευτούμε και να μην καταπίνουμε αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα για τη Γαλάζια Πατρίδα, ούτε να υποτιμούμε και να ισοπεδώνουμε

Καιρός να σοβαρευτούμε και να μην καταπίνουμε αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα για τη Γαλάζια Πατρίδα, ούτε να υποτιμούμε και να ισοπεδώνουμε

Σάββας Καλεντερίδης

Την Τετάρτη ξεκίνησε η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη που διεξήγαγε ποτέ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό από της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1923. Πριν αποφασιστεί η διεξαγωγή αυτής της άσκησης, το τουρκικό κράτος, διά των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, και άλλων φορέων του, επεξεργάστηκε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διεκδίκηση και ενσωμάτωση μιας τεράστιας σε έκταση θαλάσσιας περιοχής (460.000 χλμ2), στην οποία έδωσαν το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα». Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου και τουρκικών ακτών, τα όρια της οποίας η Τουρκία χάραξε αυτοβούλως και πειρατικώ τω τρόπω, χωρίς να λογαριάζει τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά χωρίς καμία συνεννόηση με τις γειτονικές συνορεύουσες χώρες.
Να σημειωθεί ότι περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της «Γαλάζιας πατρίδας» είναι θαλάσσια περιοχή που –με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας–, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της είναι ελληνική και κυπριακή.
Αυτό το στρατηγικό σχέδιο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και έτσι έλαβε τη σχετική νομιμοποίηση για να αρχίσουν στη συνέχεια οι σχεδιασμοί για την υποστήριξή του σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε μιλώντας σε επιχειρηματίες στο Αϊδίνι, αντλεί νομιμοποίηση από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που ακούει στο όνομα «Γαλάζια Πατρίδα».
Ο Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για μας στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του τ/κ λαού και του τουρκικού λαού, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον… Ας το καταλάβουν όσοι έρχονται από μακριά και οι εταιρείες τους ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε εκείνη την περιοχή χωρίς εμάς. Στη Μεσόγειο τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε!».
Κατά τον ίδιο τρόπο, νομιμοποίηση αντλεί και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία σχεδιάστηκε και διεξάγεται με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί στο προαναφερθέν σχέδιο. Απλώς επέλεξαν το όνομα αυτό για την άσκηση, για να της προσδώσουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια και να εκπέμψουν ισχυρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στις ΗΠΑ και τη Γαλλία που δραστηριοποιούνται και στην ΑΟΖ της Κύπρου και σε θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το στρατηγικό σχέδιο που ακούει στο όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» είναι τεράστιας σημασίας για την περιοχή, αφού η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη να το υποστηρίξει με κάθε τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντίδραση από τις χώρες που θίγονται – την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Θα πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι η επιλογή της λέξης «Πατρίδα» δεν έχει το νόημα που θα είχε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.
Η Τουρκία κρατά για τον εαυτό της τη λέξη Μητέρα Πατρίδα (Anavatan) και «καθαγιάζει» περιοχές που καταλαμβάνει, βάζοντάς τες ονόματα που περιέχουν τη λέξη «Πατρίδα». Για παράδειγμα, το ψευδοκράτος οι Τούρκοι το γνωρίζουν ως «Νεογέννητη Πατρίδα» (YavruVatan).
Άρα, η επιλογή του ονόματος «Γαλάζια Πατρίδα (MaviVatan) για την προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή, έγινε για να δείξει η Τουρκία ότι αυτή η περιοχή πλέον της ανήκει και αποτελεί μέρος της επικράτειάς της, χωρίς να δίνει καμία  σημασία τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αφού θέλει να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού.
Έχουμε να πούμε πολλά και για το στρατηγικό σχέδιο και για την ομώνυμη άσκηση, όμως θα αρκεστούμε σ’ αυτά, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά στα όσα ακούγονται σε Ελλάδα και Κύπρο για το θέμα.
Ασφαλώς η Τουρκία υποστηρίζει επικοινωνιακά στο στρατηγικό της σχέδιο αλλά και την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».
Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις και ο ψυχολογικός πόλεμος είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου και του στρατηγικού και της άσκησης και των πραγματικών σχεδίων επιχειρήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να ακυρώνουμε τα αντικειμενικά στοιχεία που υπάρχουν και μας δίνονται για το όλο θέμα και να τα τσουβαλιάζουμε όλα, λέγοντας ότι πρόκειται για προπαγάνδα, άρα μη δίνετε καμία σημασία. Ασφαλώς ο ρόλος του Τύπου, των ΜΜΕ και των σχολιαστών δεν είναι να «καταπίνουν αμάσητη» την τουρκική προπαγάνδα, αλλά ούτε και να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν και να μην αναλύουν τα δεδομένα, για …
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube