Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 21 Νοεμβρίου 2018

Σημάδια υπαναχώρησης από τη Ρώμη λόγω spread; – Ανοιχτός σε αλλαγές ο Salvini, ανησυχίες Tria – Σήμερα 21/11 η κρίση της Κομισιόν

Σημάδια υπαναχώρησης από τη Ρώμη λόγω spread; – Ανοιχτός σε αλλαγές ο Salvini, ανησυχίες Tria – Σήμερα 21/11 η κρίση της Κομισιόν
Ο Ιταλικός Τύπος υποστηρίζει πως πλέον η ιταλική κυβέρνηση αρχίζει να φοβάται τις κυρώσεις και την απομόνωση από την Ευρώπη
Σημάδια υπαναχώρησης εμφανίζει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση του Giuseppe Conte όσον αφορά την αντιπαράθεση της με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 και ενώ αναμένεται εντός της ημέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, τον οποίο – και σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες – θα απορρίψει, κάνοντας έτσι το πρώτο επίσημο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο που θέλουν ακόμα και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών, Matteo Salvini να δηλώνει πλέον ανοιχτός σε αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019.Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, ο Salvini θορυβημένος από την χθεσινή άνοδο του ιταλικού spread φαίνεται πλέον πεπεισμένος πως πρέπει να «μειωθεί η έκθεση του χρέους» και συντάσσεται με τον άξονα του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν στον προϋπολογισμό μέτρα όπως το εισόδημα των πολιτών και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, τον «κώδωνα κινδύνου» για τη μετωπική με την Κομισιόν και την Ευρώπη σήμανε στον Salvini ο στενός οικονομικός του συνεργάτης Giancarlo Giorgetti.
«Και τότε αυτός, ο ηγέτης της Lega που τρομοκράτησε το ευρωπαϊκό κατεστημένο, που «παινεύτηκε» για την φιλία με τον Vladimir Putin, που κοροϊδεύει τον Jean Claude Juncker, κατάλαβε.
Κατάλαβε ότι ο Βορράς του είναι σε πανικό, οι επιχειρηματίες, μεγάλοι και μικροί, οι τράπεζες, ο παραγωγικός ιστός που ονειρεύεται τις υποδομές και ζει με ασφάλεια και σταθερότητα, αυτό που του ζήτησε είναι να μειώσει τους φόρους και όχι να προκαλέσει μια καταιγίδα στις σχέσεις με την ΕΕ» υποστηρίζει το δημοσίευμα της La Stampa, αναφέροντας πως ο Salvini αφήνει μόνο του τον Di Maio.

Θα απορρίψει η Κομισιόν
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Il Sole φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, ο οποίος και αυτός εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τη ραγδαία άνοδο του ιταλικού spread και εκτιμά ότι η Κομισιόν για δεύτερη φορά θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της, η Κομισιόν εντός της ημέρας θα αναφέρει στην απόφασης της ότι ο προϋπολογισμός για το 2019 παρεκκλίνει σοβαρά από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση, ότι βασίζεται σε ιδιαίτερα αισιόδοξες υποθέσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας κάτι που απειλεί την επαρκή μείωση του χρέους, το οποίο και θα χαρακτηρίζει ως μεγάλη πληγή.
Υπό αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η Il Sole, η Κομισιόν θα κάνει το πρώτο επίσημο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
«Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής ή απόφαση από τον Juncker, ο οποίος θα συναντήσει το ερχόμενο Σάββατο 24/11 τον Giuseppe Conte στις Βρυξέλλες, οι Επίτροποι είναι έτοιμοι να δώσουν στη δημοσιότητα την απόφαση τους αύριο, με την οποία και θα εξηγούν για ποιους λόγους η Κομισιόν δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε η Ιταλία για τον προϋπολογισμό της».
Επιπλέον, οι Επίτροποι θα επισημαίνουν – αναφέρει η Il Sole – πως η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες για το χρέος και ότι δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Τις ίδιες πληροφορίες, δηλαδή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες επικαλείται και η La Repubblica, η οποία και αυτή αναφέρεται στο χθεσινό αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το ιταλικό spread που έφτασε στα υψηλότερα του επίπεδα από το 2013.

Corriere della Sera: Η κυβέρνηση αρχίζει να φοβάται…
Από την πλευρά της η Corriere della Sera υποστηρίζει πως η ιταλική κυβέρνηση αρχίζει να φοβάται τις κυρώσεις αλλά και την απομόνωση από την ΕΕ.
«Μίλησε για μισή ώρα την περασμένη Κυριακή με τον Jean Claude Juncker, και θα τον συναντήσει το ερχόμενο Σάββατο.
Ο Giuseppe Conte γνωρίζει πως δεν μπορεί να διατηρήσει στα ύψη για πολύ ακόμα την ένταση με τις Βρυξέλλες.
Και γνωρίζει επίσης πως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην Ιταλία από ότι στην ΕΕ» υποστηρίζει η Corriere della Sera, αναφέροντας πάντως πως η «ζημιά» ήδη γίνεται αν δει κανείς την εκτόξευση του ιταλικού spread και τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
«Η κυβέρνηση της Ρώμης κατάλαβε ότι η περίφημη απομόνωση της γίνεται επικίνδυνη.
Πολλά ευρωπαϊκά κράτη είναι αποφασισμένα να μην επιτρέψουν στην Ιταλία χώρο για δαπανηρές και άγονες  «δημιουργικές δαπάνες».
Η προεκλογική εκστρατεία είναι σε εξέλιξη και για αυτούς.
Και ο Conte είναι αυτός που θα αναλάβει το χρέος να χαμηλώσει τους τόνους της εχθρότητας και της δυσπιστίας» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως αν το spread συνεχίζει να ανεβαίνει, τότε η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει τα μέτρα της.
Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί είναι «το Πατριωτικό Ταμείο των Ιταλών», η πώληση περιουσιακών στοιχείων του ιταλικού κράτους, προτάσεις εν μέρει και αντισυνταγματικές, ενώ στο τραπέζι κυκλοφορούν ακόμα και σενάρια περί πρόωρων εκλογών.


Οι πιθανές κυρώσεις 

Το πρώτο βήμα από πλευράς Κομισιόν είναι η δημοσίευση ειδικής έκθεσης, που θα ξεκινήσει την ένταξη της γειτονικής χώρας σε «πειθαρχική διαδικασία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες μπορούν να ζητήσουν τη μεταφορά ενός ποσού της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ως ένα προληπτική μέτρο αντίδρασης. 
Ακολούθως, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν προθεσμία έως το α’ τρίμηνο του 2019, προκειμένου η Ρώμη να λάβει μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Εφόσον, όμως, η Ιταλία δεν ικανοποιήσει τα «θέλω» της Κομισιόν, τότε η τελευταία έχει το περιθώριο:

α) επιβολής προστίμου έως του 0,2% του ΑΕΠ,
β) αναστολής της λήψης χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και 
γ) θέσπισης ενός δημοσιονομικού εποπτικού οργάνου, το οποίο θα πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις, όπως ακριβώς συνέβαινε και στη μνημονιακή Ελλάδα.

Εάν και πάλι η Ρώμη αρνηθεί να «υπακούσει», τότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα προβλέπουν:
 
α) πρόστιμο έως το 0,5% του ΑΕΠ, 
β) προληπτικό έλεγχο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων και
γ) μείωση ή αναστολή των δανείων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΤΕπ).

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι μέχρι στιγμής η Ε.Ε. ουδέποτε έχει φθάσει στο σημείο επιβολής προστίμων ή υιοθέτησης προληπτικών μέτρων εις βάρος μίας χώρας-μέλους. 
Υπενθυμίζεται, επίσης, η εφαρμογή κάθε ενός από τα παραπάνω βήματα προϋποθέτει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης
 
Η κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ιταλικής κυβέρνησης καταγράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018, όταν η Επιτροπή απέρριψε για πρώτη φορά το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Η ιταλική κυβέρνηση με την απόφασή της να θέσει ως στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους το 2,4% του ΑΕΠ γνώριζε εξ αρχής ότι θα είχε προβλήματα με τους θεσμούς της Ευρωζώνης.
Όμως τόσο η Lega όσο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων κέρδισαν τις εκλογές, με την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει νέος γύρος λιτότητας στην Ιταλία και θα θέσουν ως πρωταρχικό τους στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ιταλών.
Η πρώτη ημερομηνία-σταθμός για την Ιταλία ήταν η 13η Νοεμβρίου, με τη Ρώμη να μην πραγματοποιεί καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό.
Αντίθετα τα κορυφαία στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης και κυρίως ο αντιπρόεδρός της Matteo Salvini φρόντισαν να ενημερώσουν όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω «ούτε εκατοστό», ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της Ιταλίας. 
Έτσι φθάνουμε στη σημερινή τελευταία ευκαιρία, με την αγωνία να αφορά όχι το εάν θα υπάρξει νέα απόρριψη του προϋπολογισμού αλλά για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ιταλίας από τους θεσμούς της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube