Weather Icon
ΗΠΑ , Σαουδική Αραβία , Τουρκία 21 Νοεμβρίου 2018

Η Τουρκία δεν αποκλείει να ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι

Η Τουρκία δεν αποκλείει να ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
Το ενδεχόμενο η χώρα του να ζητήσει επίσημα τη διενέργεια διεθνούς έρευνας από τον ΟΗΕ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη με το επίπεδο της συνεργασίας των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.
«Μέχρι τώρα, αποδεχθήκαμε τις προσφορές που μας έκανε η Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί μαζί μας ανεπιφύλακτα. Ωστόσο, εξετάζοντας τη συνεργασία αυτή τη στιγμή, καθώς δεν μπορούμε να λάβουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα μόλις (σ.σ. ουσιαστικά, ποιος διέταξε τον φόνο), η συνεργασία δεν βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο που θέλουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον.

«Αν υπάρξει αδιέξοδο, αν η έρευνα δεν μπορέσει να προχωρήσει, να πάει πιο μακριά, ή εάν δεν υπάρξει πλήρης συνεργασία, τότε θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες επίσημες διατυπώσεις για μια διεθνή έρευνα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι έχει κάνει σχετική συζήτηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο μεταξύ, ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ζήτησαν την Τρίτη από την κυβέρνηση Τραμπ να εξετάσει εάν και κατά πόσο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρει ευθύνη για τον φόνο του δημοσιογράφου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, πυροδοτώντας με αυτήν την έναρξη μιας διαδικασίας βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι για την παγκόσμια λογοδοσία για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να προσδιορίσει αν κάποιο πρόσωπο στο εξωτερικό ευθύνεται για μια συγκεκριμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παραμείνουν σταθερός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, αν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «μπορεί και να γνώριζε για το σχέδιο δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube